EnergieImportant

CE: Statele UE pot opri sau limita importurile de gaze din Rusia și Belarus

Foto: transgaz.ro

Executivul comunitar a salutat marţi aprobarea unor reforme importante ale pieţei energiei electrice şi a gazelor şi a noului cadru de reglementare pentru stimularea dezvoltării hidrogenului şi a altor gaze decarbonizate.

Comisia a enumerat beneficiile acestor reforme.

Odată cu adoptarea organizării revizuite a pieţei energiei electrice şi a pachetului privind decarbonizarea gazelor şi a hidrogenului, UE dispune de instrumente suplimentare pentru a-şi atinge obiectivele în materie de energie şi climă în cadrul Pactului verde european, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene.

Cadrul actualizat al pieţei gazelor naturale oferă statelor membre posibilitatea de a opri sau de a limita atât importurile de gaze prin conducte, cât şi de gaze naturale lichefiate (GN) din Rusia şi Belarus, în conformitate cu obiectivele REPowerEU, se remarcă în comunicat.

Reforma pieţei energiei electrice oferă consumatorilor o gamă mai largă de contracte şi informaţii mai clare înainte de semnarea contractelor. Statele membre vor trebui să stabilească furnizori de ultimă instanţă, astfel ca niciun consumator să nu ajungă fără energie electrică.

Consumatorii vulnerabili şi cei afectaţi de sărăcia energetică vor fi protejaţi împotriva deconectării, iar statele membre vor putea extinde preţurile cu amănuntul reglementate la gospodării şi IMM-uri în caz de criză.
Reforma va ajuta, de asemenea, întreprinderile europene să rămână competitive, oferindu-le acces la costuri mai previzibile ale energiei.

În general, atât gospodăriile, cât şi întreprinderile vor putea beneficia de costurile mai scăzute ale surselor regenerabile de energie,.

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) şi autorităţile naţionale de reglementare vor avea o capacitate sporită de a monitoriza integritatea şi transparenţa pieţei energiei.

Reforma pieţei gazelor naturale asigură faptul că gazele decarbonizate şi hidrogenul pot circula în toată Europa și vor conduce la formarea unei pieţe pentru hidrogen, care va fi esenţială pentru reducerea emisiilor în industria grea şi transporturi.