EnergieȘtiri

CE Oltenia va avea opt parcuri fotovoltaice operaționale în 2024

Foto: Arhiva

Opt parcuri fotovoltaice ale CE Oltenia vor fi operaționale în 2024 și două centrale pe gaze vor intra în funcțiune de la mijlocul lui 2026, se spune într-un comunicat al companiei trimis Umbrela Strategică, după ce Comitetul de Investiții al Fondului de Modernizare a aprobat o solicitare a României în acest sens.

Aproximativ 895 de milioane de euro vor fi alocate de la Fondul pentru Modernizare pentru proiectele de investiții menționate.

Parcurile fotovoltaice au o capacitate instalată de 735 MW și reprezintă o investișie de aproape  671 de milioane de euro, 70% din sumă provenind din Fondul de Modernizare.

Cele două centrale pe gaz – de la Turceni și Ișalnița – au o capacitate instalată de 1325 MW.

Proiectele vor beneficia și de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a CE Oltenia și a partenerilor săi.

Pe lângă cei doi parteneri selectați la sfârșitul anului 2021, Tinmar Energy și OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selecție pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Ișalnița, de 850 MW.

Construirea de capacități noi de producție a energiei electrice, mai puțin poluante, este de importanță strategică pentru România, proiectele de transformare a CE Oltenia fiind incluse în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice și în Strategia Energetică Națională.