IntelligenceȘtiri

Ce cred rușii despre otrăvirea liderului opoziției anti-Kremlin, Alexei Navalnîi – sondaj de opinie

Sursa: Tass

Un sondaj recent realizat de Centrul Levada indică faptul că doar o treime dintre ruși cred că Alexei Navalnîi, liderul opoziției anti-Kremlin, a fost otrăvit intenționat, iar dintre cei care cred că politicianul a ținta unei tentative de asasinat, 30% consideră că responsabilitatea pentru această faptă o poartă autoritățile, inclusiv președintele Vladimir Putin, în timp ce 8% susțin că Occidentul este vinovat.

Sondajul relevă că majoritatea rușilor (55%) sunt sceptici în ceea ce privește otrăvirea intenționată a lui Navalnîi.

Dintre cei care cred că politicianul a fost otrăvit, 30% susțin că responsabili ar fi Vladimir Putin, Kremlinul, autoritățile guvernamentale, Duma de Stat, partidul de guvernământ Rusia Unită, serviciile de informații rusești sau FSB, 8% cred că Navalnîi ar fi fost otrăvit de cineva vizat de investigațiile sale, tot 8% acuză SUA, Occidentul, servicii de informații occidentale, iar 6% cred că a fost vorba de un rival al liderului opoziției. De asemenea, 47% dintre respondenți au spus că nu știu sau nu au dat niciun răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 25-30 septembrie 2020 pe un eșantion reprezentativ format din 1.605 persoane cu vârsta de peste 18 ani, din peste 137 de localități, 50 de regiuni ale Federației Ruse.

Navalnîi, liderul opoziției ruse și un critic proeminent al președintelui Putin, a fost spitalizat după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion în Rusia, pe 20 august.

Se presupune că a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de tip Novichok, dezvoltată în laboratoarele militare sovietice, potrivit testelor realizate de autoritățile germane. Politicianul rus a fost transferat în comă din Rusia la Berlin pentru tratament, fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare.

Germania şi Franţa au denunţat o “implicare şi responsabilitate” rusă în otrăvirea lui Navalnîi, avertizând că vor propune măsuri punitive concrete contra Moscovei.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor franceze de informații, citate de Business Insider, Putin i-ar fi spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că Navalnîi s-ar fi putut otrăvi singur în încercarea de a discredita Rusia, afirmație pe care Macron a considerat-o ca fiind “insultător de neverosimilă“.

Pe de altă parte, Rusia respinge categoric acuzațiile că ar fi implicată în otrăvirea lui Navalnîi.

Potrivit lui Dmitri Peskov, agenții neurotoxici din familia Novichok pot fi sintetizați în multe țări și este aproape imposibil de identificat originea lor.