ApărareȘtiri

Casa Albă solicită Congresului să aprobe noi potențiale exporturi de armament către Taiwan – surse

Avioane F-16 ale aviației taiwaneze (FOTO: Ministry of National Defense, R.O.C.)

Casa Albă solicită aprobarea Congresului SUA pentru trei potențiale contracte de export de armament avansat către Taiwan, potrivit unor surse familiare cu situația, a relatat luni agenția de știri Reuters.

Această acțiune va irita regimul de la Beijing, care consideră Taiwanul ca o provincie rebelă care va trebui să se unească cu China continentală, chiar și cu forța, dacă este necesar.

În luna septembrie, Reuters a relatat că până la șapte sisteme majore de armament erau analizate ca potențiale produse de export către Taiwan, în contextul în care Administrația Trump a sporit presiunile la adresa Chinei.

Liderii comitetelor relevante ale Congresului au fost înștiințați că Departamentul de Stat al SUA a aprobat până în acest moment trei dintre sistemle de armament analizate, au declarat sursele menționate, sub rezerva anonimatului.

Notificările informale se referă la posibile exporturi de lansator multiple de rachete cu rază lungă High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) de la Lockheed Martin; rachete aer-sol cu ​​rază lungă de acțiune SLAM-ER de la Boeing și module de senzori externi pentru avioane F-16 care permit transmiterea în timp real a imaginilor și datelor către stațiile terestre.

Reprezentanța Taiwanului sau Ambasada Chinei la Washington nu au comentat informațiile prezentate de Reuters.

Potențialele tranzacții vin într-un moment în care China și-a intensificat în mod semnificativ activitățile militare în proximitatea Taiwanului, iar relațiile SUA-China au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în contextul în care atât președintele Donald Trump, cât și rivalul său democrat, Joe Biden, au afișat poziții dure față de Beijing.

În ultimele luni, Statele Unite au aprobat exporturi de echipamente militare către Taiwan în valoare de câteva miliarde de dolari, Taipeiul achiziționând rachete antinavă, 66 de aeronave multirol F-16 Viper și modernizându-și sistemele antirachetă Patriot.

Statele Unite sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra, dar Washingtonul nu a precizat dacă va interveni militar în cazul unui atac chinez asupra Taiwanului, lucru care probabil ar putea conduce la izbucnirea unui conflict mult mai amplu cu Beijingul.

Deși forțele armate din Taiwan sunt bine antrenate și echipate cu armament de proveniență în special americană, China are o vastă superioritate numerică și echipamente militare tot mai avansate, inclusiv portavioane și aeronave invizibile pe radar.