ApărareȘtiri

Casa Albă: NATO va stabili o cale pentru aderarea Ucrainei, nu și un calendar

Foto: NATO Facebook Oficial

NATO va stabili “o cale a reformelor” pentru Ucraina, cu scopul ca această ţară să poată să se alăture alianţei nord-atlantice, însă nu şi “un calendar”, a declarat marţi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, transmite AFP, citată de Agerpres.

“O cale a reformelor pentru Ucraina” va fi trasată, dar “nu pot oferi un calendar”, le-a transmis Sullivan jurnaliştilor prezenţi la Vilnius, unde are loc marţi şi miercuri summitul NATO.

Reuniunea anuală a liderilor NATO, care începe marți în capitala Lituaniei, are pe agendă întărirea capacităţii de apărare, în contextul războiului din Ucraina, inclusiv prin creşterea cheltuielilor militare din ţările membre.

De asemenea, aliaţii au de rezolvat divergenţele legate de primirea Ucrainei în NATO. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că merge la Vilnius pentru a grăbi o soluţie care ar garanta securitatea ţării sale. Ţările vestice din NATO se tem că primirea Ucrainei ar împinge Alianţa într-un război cu Rusia, în timp ce statele aliate din est, inclusiv România, sprijină aderarea Ucrainei, conform RRA, citată de Rador.