ApărareȘtiri

Capacitatea de a amenința flota rusă a Mării Negre ar trebui plasată în centrul strategiei NATO

Fregata "Regina Maria" a Marinei Romane (US Navy)

Capacitatea de a amenința flota rusă a Mării Negre, cu baza la Sevastopol, ar trebui să fie plasată în centrul strategiei NATO pentru regiunea pontică, susține comandorul (ret) Dr. Harlan Ullman, care a adăugat că acest lucru ar putea fi realizat prin amplasarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune în România, Turcia sau Bulgaria.

Potrivit lui Ullman, consultant superior în cadrul grupului de reflecție Atlantic Council și fost ofițer al Forțelor Navale ale SUA, Marea Neagră este centrul de gravitate pentru Rusia, fiind poarta de ieșire către Orientul Apropiat și chiar către Asia, via Canalului Suez.

Pe de altă parte, experții și chiar oficialii NATO nu acordă suficientă atenție vulnerabilităților Rusiei în zona Mării Negre, unde este înconjurată de trei state NATO (România, Bulgaria și Turcia) și două țări partenere care aspiră la aderarea la alianța transatlantică (Ucraina și Georgia), afirmă analistul, adăugând că, în pofida eforturilor de modernizare, forțele ruse din Marea Neagră sunt în continuare dotate cu armament ce datează din perioada Războiului Rece.

Harlan Ullman a mai subliniat că alianța transatlantică pare că a neglijat securitatea zonei pontice, NATO neavând o strategie cuprinzătoare pentru regiunea Mării Negre, astfel că acțiunile occidentale în zonă sunt fragmentare.

O astfel de strategie ar trebui să includă atât inițiative economice, cât și politice, analistul fiind de părere că NATO nu ar trebui să provoace Rusia, ci prin intermediul unor măsuri rezonabile, ar trebui să aplice mai multă presiune asupra Moscovei pentru a se asigura că Marea Neagră nu este folosită de Kremlin ca o platformă pentru lansarea de acțiuni perturbatoare în alte regiuni, cum ar fi în Mărea Mediterană sau Orientul Mijlociu.

Totodată, alianța ar trebui să realizeze un sistem de apărare,  precum cel al unui „porc spinos”, în zona Mării Negre, care să se bazeze pe mijloace defensive cu costuri reduse, cum ar fi drone, rachete și mine navale. Un astfel de sistem defensiv ar demonstra seriozitatea NATO în ceea ce privește apărarea respectivei regiuni, a subliniat el, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Atlantic.

Din punct de vedere economic, Ullman propune dragarea Dunării și îmbunătățirea portului Constanța din România cu scopul consolidării legăturilor pe apă între țările NATO și zonele situate la est de Marea Neagră, în primul rând Georgia.

De asemenea, NATO ar trebui să ia măsuri pentru a contracara acțiunile de dezinformare și război electronic lansate de Moscova, care, potrivit fostului ofițer american, sunt probabil mai dăunătoare în acest moment decât forțele militare ruse.