ApărareȘtiri

Canada va achiziționa 88 de avioane de generația a cincea F-35 Lightning II

Avioane de luptă F-35 în România (MApN)

Canada a finalizat un acord cu Lockheed Martin Corp și guvernul Statelor Unite pentru achiziția a 88 de avioane de generația a cincea F-35A Lightning II, pentru care va plăti aproximativ 19 miliarde de dolari canadieni (15 miliarde de dolari americani), informează agenția de știri The Associated Press.

Pe lângă cele 88 de aparate F-35A ( versiunea cu decolare/aterizare convențională), în contract intra servicii de mentenanță adaptată la cerințele canadiene și un program complet de instruire. Fiecare avion costă aproximativ 85 de milioane de dolari.

F-35 Lightning II va înlocui cele 86 de avioane de luptă CF-188A/B Hornet, varianta canadiană a avionului american F/A-18 Hornet.

“Canada este o țară prietenă și un aliat apropiat. Decizia sa de a achiziționa aproape 90 de avioane subliniază valoarea incredibilului F-35 Lightning II”, a declarat Mike Schmidt, general locotenent al Forțelor Aeriene ale SUA și ofițer executiv de program la biroul care coordonează proiectul comun F-35, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

“F-35 este cel mai bun din lume, oferind o interoperabilitate de neegalat Americii, Canadei și altor 15 națiuni care au ales acest avion de luptă. Este un aparat care schimbă regulile jocului la nivel global. Prin proiecția sa de forță, F-35 este vârful de lance al descurajării. Prezența sa va continua să asigure că potențialii adversari aleg diplomația în locul conflictului armat.”

“Suntem onorați că Guvernul Canadei a ales F-35 și așteptăm cu nerăbdare să continuăm parteneriatul nostru cu Forțele Aeriene Regale ale Canadei și cu industria canadiană de apărare pentru a livra și susține aeronava”, a declarat Bridget Lauderdale, vicepreședinte Lockheed Martin și director general al programului F-35. “Selectarea F-35 consolidează puterea aeriană aliată în Canada, America de Nord și în întreaga lume.”

F-35 consolidează capacitatea operațională a Canadei alături de aliații săi, fiind o piatră de temelie pentru interoperabilitatea cu NORAD și NATO. Fiind un nod esențial în domeniul securității și asigurarea misiunii de securitate a secolului XXI, F-35 oferă piloților un avantaj împotriva oricărui adversar și le permite să își execute misiunea și să se întoarcă acasă în siguranță.

“Împreună cu partenerii noștri din industria canadiană suntem onorați de această selecție, care va susține locuri de muncă esențiale ce vor contribui în continuare la dotarea forței de muncă canadiene cu competențe avansate”, a declarat Lorraine Ben, director executiv al Lockheed Martin Canada. “Programul F-35 produce beneficii economice extraordinare pentru industria aerospațială și de apărare din Canada și așteptăm cu nerăbdare să continuăm să creștem.”

Se preconizează că primele patru aeronave vor fi livrate în 2026, iar întreaga flotă canadiană de F-35 ar urma să devină complet operațională între 2032 și 2034.

Până în prezent, F-35 operează din 27 de baze din întreaga lume, iar nouă națiuni operează F-35 pe teritoriul lor. În prezent, există peste 890 de F-35 operaționale, cu peste 1.870 de piloți și 13.500 de persoane care asigură mentenanța și care sunt instruite pe aceste aeronave.

Doar în ultimul an, F-35 a reușit să surclaseze competiția în Elveția, Finlanda, Germania și Canada.