EnergieȘtiri

Canada ar susține construirea unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă cu până la 3 miliarde de dolari canadieni

Foto: Ministerul Energiei Oficial

Canada poate să susțină cu până la 3 miliarde de dolari canadieni construirea unităților 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, o scrisoare de intenție fiind semnată, la Ottawa, de miniștri Energiei din cele două state, Sebastian Burduja și Jonathan Wilkinson.

România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU 6 (Canada deuteriu uraniu), care vor adăuga 1.400 de megawați în banda sistemului energetic național, cu potențial de export în țările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia, conform Ministerului Energiei.

Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecția pe cărbune și să-i permită să-și atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.

”Subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unități care utilizează tehnologia CANDU și angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate națională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanțarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaștere a relației bilaterale excepționale și a importanței strategice a acestei investiții, susținută constant la toate nivelurile statului român”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

”Canada este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea și finanțarea Unităților 1 și 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României. Proiectul pentru noile unități 3 și 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-și valorifica expertiza nucleară puternică și de a lucra cu aliații noștri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluții energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european”, a declarat Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei și resurselor naturale.