Apărare

Burduja (PNL): Procedura accelerată de aprobare în Parlament a achizițiilor militare este ”absolut firească”

Rachetă Naval Strike Missile (Raytheon)

O procedură accelerată pentru aprobarea în Parlament a achizițiilor militare este ”absolut firească”, având în vedere  deficitul de înzestrare și riscurile de securitate, a spus, la Umbrela Strategică Focus, vicepreședintele PNL Sebastian Burduja, care este vicepreședinte al Comsiei pentru buget-finanțe-bănci din Camera Deputaților.

Cred că este absolut firesc să existe o procedură accelerată pentru genul acesta de achiziții. Și din perspectiva bugetului de stat, unde trebuie să ai o certitudine asupra acestor cheltuieli, mai ales că sunt sume mari. Dacă blochezi acești bani pe parcursul unui an și te trezești la finalul anului că nu i-ai cheltuit, asta își creează alte dezechilibre și îți dai seama că de fapt ai irosit niște bani pe care puteai să-i aloci unei alte zone (…) Cred că o procedură accelerată, predictibilă, transparentă și așa cum o permite legea este absolut justificată în cazul acestor achiziții din domeniul militar”, a spus Burduja, întrebat dacă aprobarea în procedură de urgență a achizițiilor militare trebuie să fie excepție sau regulă.

Senatul a aprobat săptămâna trecută în procedură de urgență, la solicitarea MapN, proiectul de lege pentru realizarea ”Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare ”Sistem de instalații mobile de lansare rachetă antinavă” (SIML).

Actul normativ a provocat proteste din partea sindicaliștilor din industria de apărare, afiliați la BNS, nemulțumiți că reprezentantul MApN le-ar fi blocat accesul la ședința Comisiei pentru Apărare a Senatului în care a fost avizată Legea SIML.

Legea SIML a fost trimisă la Camera Deputaților, care este decizională.

Pe de altă parte, vorbind despre Legea Bugetului de stat pe 2021, vicepreședintele PNL a estimat că ”este o chestiune de una–două săptămâni până la trecerea de Parlament” și a spus că nivelul deficitului bugetar ”cât mai aproape de cifra 7”, nu este arbitrar, ci ”în linie cu așteptările Comisiei Europene , Băncii Mondiale, FMI, agențiilor de rating”.

”E o cifră care ne permite să avem credibilitate în fața acestor parteneri și în fața economiei globale, să continuăm să ne împrumutăm la un cost rezonabil., să menținem echilibrul macroeconomic și traiectoria de revenire a economiei românești”, a mai spus la Umbrela Strategică Focus, vicepreședintele PNL Sebastian Burduja.