ApărareȘtiri

Bulgarii vor primi cele mai moderne simulatoare de antrenament pentru cea mai avansată variantă de F-16

Simulator pentru F-16 Block 70/72 (FOTO: MaxDefense Philippines)

Bulgaria va primi simulatoare F-16 pentru pregătirea piloților, a anunțat firma americană Lockheed Martin pe data de 27 ianuarie, potrivit portalului de știri Sofia Globe.

Bulgaria – una dintre țările care au comandat cea mai nouă variantă de Fighting Falcon: F-16V Block 70/72 Viper – va primi și simulatoare de antrenament care reflectă această configurație avansată a aeronavei, se arată în comunicatul dat publicității de firma americană

„Programul de antrenament de ultimă generație pentru Lockheed Martin F-16 le permite aviatorilor să se antreneze într-un mediu holistic, realist, care asigură pregătirea pentru misiune”, a afirmat Chauncey McIntosh, vicepreședinte al departamentului pentru soluții logistice și antrenament în cadrul Lockheed Martin.

Pentru a pregăti piloții bulgari de F-16, noul program de antrenament realizat de Lockheed Martin va oferi un mediu simulat care reproduce toate sistemele, senzorii și armele aeronavei. Această soluție completă de instruire poate fi conectată la o rețea, astfel încât piloții să se poată antrena împreună în diferite scenarii, a indicat compania.

F-16 în configurația Viper dispune de sisteme avansate de război electronic, poate utiliza o gamă mai largă de rachete și poate transporta o încărcătură utilă mai mare. Însă cea mai importantă noutate este reprezentată de radarul Active Electronically Scanned Array (AESA), model APG-83, care oferă o rază de detecție sporită, de aproape 370km, și permite urmărirea un număr superior de ținte față de radarele folosite de versiunile precedente de Fighting Falcon.

Vecinii de la sud de Dunăre au comandat opt aeronave de luptă F-16 Block 70 la un preț total de 1,2 miliarde de dolari. Primele șase avioane de vânătoare sunt așteptate să fie livrate în 2023,iar ultimele două sunt așteptate în primul trimestru al anului 2024. Guvernul de la Sofia a indicat că analizează opțiunea achiziționării a încă opt avioane de același tip.