ApărareȘtiri

Bulgaria va încerca să vândă o parte din avioanele MiG-29, ce vor fi înlocuite de noile F-16

Elbit Systems of America

Bulgaria va încerca să vândă o parte din avioanele de fabricație sovietică MiG-29, aflate actualmente în dotarea aviației sale, care urmează să fie înlocuite de cele opt aparate noi F-16 Block 70, comandate din Statele Unite, a declarat Krassimir Karakachanov, ministrul bulgar al Apărării, citat de presa locală.

Bulgaria are în dotare aproximativ 14 avioane MiG-29, cu o vechime de peste 30 de ani. Două avioane de acest tip s-au prăbușit, unul în septembrie 1994, soldat cu decesul pilotului, iar un altul în aprilie 2012.

Autoritățile de la Sofia cheltuie sume uriașe pentru întreținerea vehiculelor avioane, care sunt folosite pentru a patrula spațiul aerian al țării.

Karakachanov a spus că, odată cu sosirea celor opt F-16, nu va mai fi necesară menținerea întregii flote de MiG-29.

Însă, pentru a scoate din uz toate avioanele MiG-29, Bulgaria ar avea nevoie de încă opt avioane F-16, dar nu se știe când se va întâmpla acest lucru.

Scopul vânzării câtorva avioane MiG este acela de a recupera o parte din cheltuieli, potrivit lui Karakachanov, citat de The Sofia Globe.

Ministrul a mai declarat în Parlament că pandemia nu a întârziat procesul de achiziție a primelor opt avioane F-16, pentru care Bulgaria plătește 1,2 miliarde de dolari.

Primul F-16 va fi livrat la sfârșitul anului 2022, urmând să fie utilizat pentru instruirea piloților bulgari. Restul vor ajunge în etape în cursul anilor 2023 și 2024.

Bulgaria nu își va reduce bugetul alocat apărării, Sofia inițiind procesul de achiziție a două noi nave de patrulare și a 150 de vehicule blindate, potrivit lui Karakachanov.