ApărareȘtiri

Bulgaria va achiziționa două nave militare de la firma germană Lürssen. Valoarea contractului: 500 milioane euro

Navă OPV 80/85/90 (Lurssen Werft)

Guvernul bulgar a aprobat raportul unui grup interdepartamental ce recomanda acordarea contractului pentru construcția a două nave de patrulare companiei germane Lürssen Werft  informează publicația The Sofia Globe.

  • La licitația organizată de Guvernul de la Sofia au participat firmele Lürssen Werft (Germania), MTG Delfin AD (Bulgaria); și Fincantieri (Italia).
  • Navele vor fi probabil construite de Lürssen la șantierul naval de la Varna.
  • Bulgaria poartă negocieri și pentru achiziția a două submarine la mâna a doua, potrivit ministrului Apărării.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului bulgar, oferta firmei germane se încadrează în cadrul financiar al proiectului, în valoare de 984 de milioane de leva (aproximativ 503 milioane de euro).

Obiectivul proiectului este achiziționarea a două nave de patrulare modulare multifuncționale, capabile să participe la o gamă largă de operațiuni navale derulate de NATO și UE. Ambarcațiunile vor înlocui o parte din navele de fabricație sovietică, care nu mai pot fi modernizare și reparate, se afirmă în comunicat.

Ministrul Apărării, Krassimir Karakachanov, a fost mandatat să pregătească semnarea contractului cu compania germană.

În aprilie 2019, autoritățile bulgare au anunțat că trei firme au depus oferte pentru livrarea a două nave noi de patrulare.

Cele trei companii care au depus oferte au fost: Fr.Lürssen Werft GmbH & Co. KG din Germania, MTG Delfin AD din Bulgaria; și Fincantieri din Italia.

Potrivit site-ului Naval News, compania Lürssen a oferit nave clasa OPV 80/85/90; Fincantieri s-a prezentat cu corvete clasa Abu Dhabi; iar MTG Delfin AD cu corvete multirol K-90.

Navă OPV 80/85/90 (Lurssen Werft)

Contractul ar putea fi semnat în luna august, potrivit ministrului Krassimir Karakachanov, navele urmând să fie cel mai probabil construite la Varna, informează Radio Bulgaria.

Autoritățile bulgare nu au oferit alte detalii despre cele două nave.

De asemenea, Bulgaria discută cu țări partenere în legătură cu achiziția a două submarine la mâna a doua, a adăugat Karakachanov.

La rândul său, amiralul bulgar Kiril Mihaylov a afirmat că Forțele Navale Bulgare urmează să primească și două dragoare, tot la mâna a doua.

Majoritatea navelor din dotarea Marinei bulgare sunt din epoca sovietică, dar deține și trei sunt foste vase belgiene – fregate din clasa Wielingen, construite între 1975-1977.

Potrivit raportului Global Firepower 2020, Bulgaria are 4 fregate, 3 corvete, 4 nave de patrulare și 18 vase de minare-deminare.