ApărareȘtiri

Bulgaria semnează contractul de o jumătate de miliard de euro pentru construcția a două nave de patrulare

Navă OPV 80/85/90 (Lurssen Werft)

Ministerul Apărării din Bulgaria a semnat pe 12 noiembrie un contract în valoare de 984 milioane leva (aproximativ 503 milioane euro), inclusiv TVA, cu șantierul naval german Fr. Lürssen Werft pentru construirea și livrarea a două nave militare de patrulare, relatează Sofia Globe.

Sursa: Sofia Globe

Livrarea navelor este programată pentru 2025 și, respectiv, 2026.

Navele vor fi construite la șantierul naval Delfin din Bulgaria, din orașul Varna.

Contractul prevede instruirea atât a echipajelor, cât și a personalului care se va ocupa de întreținerea navei.

Navele vor avea capacitatea de a participa la o gamă largă de operațiuni navale alături de forțe NATO și UE, a comunicat Ministerul Apărării din Bulgaria.

„Odată cu implementarea proiectului, Forțele Navale vor dobândi capabilități moderne pentru a contracara inamicii de suprafață, din adâncuri și din aer”, se mai afirmă în comunicat.

Cu ocazia ceremoniei de semnare a contractului, ministrul bulgar al Apărării, Krassimir Karakachanov, a afirmat: „Astăzi este o zi importantă pentru Marina. Cu acest proiect am făcut al doilea pas pentru modernizarea armatei bulgare după semnarea contractului pentru noi avioane de luptă. Sper că nu va fi ultimul”.

Procedura de achiziție a celor două nave a fost suspendată timp de mai multe luni din cauza unei contestații în instanță a unui alt participant la cursă: compania italiană Fincantieri.

La începutul lunii noimebrie, avocatul Metodi G. Metodiev, care reprezintă șantierul naval Fincantieri din Italia, a transmis presei un mesaj în care susține că s-au constat încălcări grave ale regulilor privind achizițiile. Metodiev a mai afirmat că oferta clienților săi a fost „evaluată cu cele mai multe puncte în cazul tuturor indicatorilor: parametrii tehnici, cooperarea industrială cu industria locală și preț”. Cu toate acestea, Fincantieri nu a câștigat contractul.

Ulterior, compania italiană a contestat în instanță selectarea șantierului naval Lurssen. Cu toate acestea, magistrați au refuzat să judece cazul pe fond, motivând că a fost decizie a Guvernului Bulgariei care ține de securitatea națională, aspect ce nu face obiectul controlului judiciar.

Potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citate de Kapital, oferta italiană era mai avantajoasă din punctul de vedere al parametrilor tehnici și al cooperării industriale, însă, în ceea ce privește prețul, propunerea șantierului naval italian era cu aproximativ 300 milioane de leva (aprox. 150 milioane de euro) peste bugetul alocat și nu s-a încadrat în cadrul financiar nici după solicitarea de actualizare a ofertei.

Practic, Ministerul Apărării a trebuit să aleagă dacă va relua procedura, cerând pentru a doua oară Parlamentului să aloce un buget mai mare, ori să negocieze cu germanii de la Lurssen. În cele din urmă, Ministerul bulgar al Apărării, condus de Krassimir Karakachanov, a preferat cea de-a doua opțiune.

În luna septembrie, ministrul Karakachanov a afirmat că semnarea contractului pentru cele două nave de patrulare este amânată deoarece “unele grupuri de lobby din Bulgaria încearcă să împiedice proiectul”.

Ambarcațiunile vor înlocui o parte din navele de fabricație sovietică, care nu mai pot fi modernizare și reparate.

La licitația organizată de Guvernul de la Sofia au participat firmele Lürssen Werft (Germania), MTG Delfin AD (Bulgaria); și Fincantieri (Italia).

Potrivit site-ului Naval News, compania Lürssen a oferit nave clasa OPV 80/85/90; Fincantieri s-a prezentat cu corvete clasa Abu Dhabi; iar MTG Delfin AD cu corvete multirol K-90.

De asemenea, Bulgaria poartă negocieri și pentru achiziția a două submarine la mâna a doua, potrivit ministrului Apărării.