EnergieȘtiri

Bulgaria finalizează construcția gazoductului Balkan Stream, care permite transportarea gazului rusesc către Serbia și Ungaria

Sursa: energynomics.ro

Construcția gazoductului Balkan Stream a fost de facto finalizată, secțiunea bulgară fiind conectată la rețeaua de transport gaze din Serbia, relatează TASS, citând o sursă informată implicată în construcția gazoductului.

“Balkan Stream a fost finalizat, este conectat la conducta din Serbia, nu există evenimente oficiale legate de finalizarea conductei din cauza pandemiei de coronavirus și ceremonia de deschidere va avea loc mai târziu”, a precizat sursa pentru agenția rusă de știri.

În luna octombrie, prim-ministrul de la Sofia, Boiko Borissov, a anunțat că este aproape finalizată construcția secțiunii bulgare a gazoductului Balkan Stream. El a subliniat că „prin punerea în funcțiune a proiectului Balkan Stream, Bulgaria va deveni un centru strategic regional de distribuție a gazelor și va asigura diversificarea aprovizionării cu gaze” a țării.

Balkan Stream este, de fapt, o continuare a gazoductului Turkish Stream în Bulgaria către Serbia. Numele proiectului a fost propus de premierul Borissov și termenul inițial de finalizare era luna decembrie a acestui an, informează Independent Balkan News Agency.

Gazoductul Turkish Stream, care a fost pus în funcțiune în ianuarie 2020, traversează Marea Neagră, legând Rusia de Turcia. După finalizarea secțiunii din Bulgaria, gazul rusesc importat via Turkish Stream va ajunge în Serbia și Ungaria. Capacitatea conductei cu o lungime de 930 de kilometri este de 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Statele Unite s-au opus construirii gazoductului Turkish Stream, varianta sudică a mult mai controversatului gazoduct ruso-german Nord Stream 2, amenințând cu sancțiuni la adresa celor implicați în proiect.

La două zile după inaugurarea gazoductului, Washington a trimis un mesaj clar că se opune extinderii conductei pe teritoriul bulgar, considerând că este o mișcare geostrategică a Rusiei.