ApărareIntelligenceȘtiri

UPDATE: Bulgaria expulzează doi diplomați ruși suspectați de spionaj militar. Reacția Moscovei

MiG-29 (Bulgarian Air Force)

Bulgaria va expulza doi diplomați ruși, care sunt acuzați că ar fi colectat „informații despre planurile de modernizare ale armatei bulgare”, a anunțat Ministerul de Externe de la Sofia, pe 23 septembrie, potrivit cotidianului Le Figaro.

Diplomații colectau din 2016 “informații despre proiectele de modernizare ale armatei bulgare”, potrivit procurorilor de la Sofia.

Cei doi, care beneficiază de imunitate diplomatică, trebuie să părăsească Bulgaria în termen de 72 de ore.

“Obiectivul lor era să predea informațiile colectate – ce reprezentau secrete de stat – serviciilor de informații militare de la Moscova”, au precizat procurorii bulgari.

Spionii ar fi fost ajutați de doi bulgari cu acces la informații despre industria militară care, în anumite ocazii, au fost plătiți pentru serviciile lor, potrivit autorităților.

Bulgaria, membră a NATO din 2004 și a Uniunii Europene din 2007, menține în mod tradițional relații politice și economice strânse cu Moscova, dar cazurile de spionaj care implică cetățeni ruși sunt în creștere.

În octombrie 2019, un diplomat rus acuzat de spionaj a fost expulzat, iar în ianuarie 2020, un al alt diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, împreună cu un alt angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

O parte semnificativă a echipamentului militar din dotarea armatei bulgară este în continuare de proveniență sovietică, însă, în ultimii ani, Guvernul de la Sofia a început să investească susținut în modernizarea forțelor armate prin achiziția de armament occidental.

Moscova denunță expulzarea diplomaților ruși acuzați de spionaj în Bulgaria

Rusia a denunțat joi anunțul expulzării a doi dintre diplomații săi din Bulgaria, acuzați de spionaj militar, un fenomen care a devenit tot mai frecvent în Europa în ultimele săptămâni, relatează Le Figaro și Agence France Presse.

„Regretăm această decizie luată de Sofia de a declara persoana non grata colaboratori ai reprezentanței comerciale ruse în Bulgaria pe baza acuzațiilor nefondate”, a indicat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova.

Denunțând o „încercare de a submina” relațiile bilaterale dintre Sofia și Moscova, ministerul a transmis că va anunța mai târziu măsuri de retorsiune. Dacă Rusia își urmează politica obișnuită în acest domeniu, ar trebui să anunțe în scurt timp expulzarea a doi diplomați bulgari.

Acest tip de scandaluri s-au înmulțit în Europa în ultimele luni pe fondul accentuării tensiunilor ruso-occidentale.

Moscova a anunțat la sfârșitul lunii august expulzarea a trei diplomați slovaci ca ‘măsură de reciprocitate’ după ce trei diplomați ruși au fost trimiși acasă din Slovacia, relatează agenția Agerpres.

Cu câteva zile înainte, unui diplomat norvegian i s-a cerut să părăsească teritoriul rus, ca răspuns la expulzarea unui diplomat rus din Norvegia pe fondul unui scandal de spionaj.

Anterior, un diplomat austriac a fost declarat persona non-grata de către Rusia ca represalii la expulzarea unui diplomat rus la Viena pentru spionaj industrial.

În iunie, Moscova a expulzat doi diplomați cehi, tot ca măsură ‘de reciprocitate’, după expulzarea a doi diplomaţi ruşi în contextul unui scandal legat de un fals plan de otrăvire a unor oameni politici cehi.