ApărareȘtiri

Bulgaria alocă peste 25 milioane EUR pentru achiziția de vehicule blindate pentru forțele speciale

Sursa: SAMARM

Guvernul de la Sofia a aprobat un proiect în valoare de 50 de milioane de leva (25,6 milioane de euro) pentru achiziția de vehicule blindate de diverse tipuri pentru forțelor speciale bulgare, a declarat ministrul Apărării, Krasimir Karakachanov, citat de SeeNews.

Vehiculele blindate vor fi realizate în Bulgaria, a declarat Karakachanov, potrivit unui comunicat de presă publicat duminică.

Potrivit publicației de afaceri Capital.bg, proiectul prevede achiziția a 50 până la 100 de vehicule blindate, care vor fi livrate în perioada 2021-2023.

Ministerul Apărării de la Sofia intenționează să negocieze direct cu compania locală Samarm, mai degrabă decât să organizeze o licitație pentru atribuirea contractului, motivul acestei alegeri fiind acela de a evita întârzierile din cauza posibilelor reclamații ale ofertanților respinși, potrivit Capital.bg.

La începutul lunii octombrie, Vehiculele blindate AMVXP (produs de finlandezii de la Patria) și Piranha 5 (de la General Dynamics Land Systems) au fost selectate pentru a doua fază a unui alt program de achiziție de vehicule blindate pentru armata bulgară.

Presa de la Sofia a relatat că ambele oferte depășesc semnificativ bugetul alocat – în valoare de 1,46 miliarde de leva (aproximativ 870 de milioane de dolari) astfel că există riscul ca Ministerul bulgar al Apărării să încerce să anuleze sau să reia licitația, folosind pretextul că participanții nu s-au încadrat în bugetul propus.