ApărareȘtiri

Bulgaria alocă 51 de milioane de euro pentru infrastructura necesară avioanelor F-16

Sursa: US AIR FORCE

Guvernul de la Sofia a alocat fonduri în valoare de 51,1 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii necesare operării noilor avioane multirol F-16, a anunțat premierul Boiko Borissov, într-o postare publicată miercuri pe pagina sa de Facebook, relatează portalul de știri SeeNews.

Decizia guvernului bulgar vine după ce Sofia a comandat opt avioane multirol F-16 Block 70, fabricate de Lockheed Martin, care ar urma să fie livrate începând cu finalul anului 2022.

Infrastructura va fi folosită și de aeronavele actuale din dotarea Forțelor Aeriene Bulgare, a adăugat șeful Guvernului de la Sofia.

În august 2019, Ministerul Apărării din Bulgaria a transmis că a transferat autorităților americane suma convenită de 1,2 miliarde de dolari (1,0 miliarde de euro) pentru livrarea celor opt avioane F-16 Block 70 și a echipamentelor aferente.

Anterior, Lockheed Martin a comunicat că ar putea livra Bulgariei primul avion până la sfârșitul anului 2022.

Acordul prevede livrarea a șase avioane monoloc și a două avioane biloc, folosite pentru antrenament. De asemenea, Bulgaria va primi și armament pentru aeronave, inclusiv rachete Sidewinder AIM 9Х Block II, dar și o serie de echipamente conexe, inclusiv sistemul de comunicații MIDS JTRS/Link 16.

Se estimează că fabricarea tuturor celor opt avioane multirol va fi finalizată până la 31 ianuarie 2027, a comunicat Departamentul Apărării din SUA în luna aprilie.

Avioanele F-16 vor înlocui cele 15 aeronave MiG-29 din dotarea Forțelor Aeriene Bulgare, care au fost livrate la finalul anilor ’80 și începutul aniilor ’90, și pe care Guvernul de la Sofia intenționează să încerce să le vândă.