EnergieȘtiri

Bulgaria a sistat temporar livrările de gaz către România, Serbia și Ungaria în urma unei avarii

Sursa: Gazprom

Bulgartransgaz, operatorul tehnic al sistemului bulgar de transport gaze, a anunțat luni că aprovizionarea cu gaze naturale către România, Serbia și Ungaria în urma unei avarii la un gazoduct din estul țării, informează site-ul postului public Radio Bulgaria.

Pe data de 1 noiembrie, în jurul orei 3 dimineața, a fost depistat o avarie la o conductă din zona satului Vetrino. Un tronson din vechiul gazoduct către România a fost avariat. Transportul gazelor naturale către România a fost sistat automat la ora 3.15, iar alimentarea pe direcția Serbia și Ungaria a fost oprită la ora 7 dimineața. După ora 8 dimineața, transportul către România a fost parțial restabilit.

Compania Bulgartransgaz a comunicat că avariile vor fi remediate în cel mai scurt timp. De asemenea, reprezentanții firmei bulgare au precizat că nu s-au înregistrat victime în urma incidentului.

În urma tensiunilor dintre Kiev și Moscova, Rusia a căutat soluții pentru a livra gaz natural țărilor din Europa ocolind Ucraina.

Începând de la data de 1 aprilie 2021, gazul rusesc către România nu mai trece prin rețeaua de conducte din Ucraina, ci este livrat prin intermediul gazoductului TurkStream 2, între Rusia și Turcia, care a fost extins pe teritoriul Bulgariei.