ApărareIntelligenceȘtiri

Bugetul polonez al apărării va fi cu 11% mai mare în 2020 față de anul anterior

Ministerul Apărării de la Varșovia a anunțat că bugetul destinat apărării pentru 2020 va fi echivalent cu 2,1% din PIB-ul țării, în creștere cu 11,3% în comparație cu anul precedent. Polonia are drept obiectiv să să-și sporească cheltuielile militare până la nivelul de 2,5% din PIB în 2030.

Potrivit proiectului de buget național al Poloniei, limita de cheltuieli pentru apărare în 2020 va fi de peste 49 miliarde de zloți (peste 13 miliarde de dolari), potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării în cadrul unei ședințe a Comisiei parlamentare pentru apărare.

Aproape 25% din bugetul apărării (12,3 miliarde de zloți) este alocat pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul. Între timp, cheltuielile de capital, inclusiv achiziții publice, investiții în inginerie civilă, reparații și modernizare, reprezintă peste 29% din buget (14,8 miliarde zloți).

Din cele 13,4 miliarde de zloți (aproximativ 3,51 de miliarde de dolari) alocate modernizării, autoritățile din Polonia vor finanța proiecte în domenii ca:

=Apărare antiaeriană – Livrarea de sisteme Pilica, Piorun și Poprad va continua; de asemenea, va continua finanțarea sistemului antiaerian și antirachetă Wisła (IBCS/Patriot).

=Capacități C4ISR integrate – achiziția de echipamente de comunicație și criptografie
Contracararea amenințărilor navale,

-Modernizarea tancurilor Leopard 2 la standardul 2PL. În pofida întârzierilor înregistrate de program, reprezentanții Ministerului Apărării au afirmat că primele tancuri modernizate vor fi introduse în serviciu în luna ianuarie.

-Sisteme de recunoaștere prin satelit

-Rachete antitanc ghidate Spike pentru transportoare blindate

-Programul de dezvoltare și fabricare a transportoarelor blindate Rosomak

-Dezvoltarea sistemului „TYTAN” cu rolul îmbunătățirii echipamentului infanteriei

=Modernizarea artileriei, inclusiv cea reactivă – (module Regina pentru obuziere autopropulsate Krab, mortiere autopropulsate Rak și continuarea achiziției de sisteme de lansatoare multiple de rachete Homar).

Bugetul prevede că efectivul forțelor armate poloneze în 2020 se va ridica la 111.500 de militari, la care se adaugă 29.000 de membri ai unei forțe de apărare teritorială.