ApărareȘtiri

BSDA 22: Mașină de luptă pentru infanterie ASCOD, echipată cu o turelă fabricată în România pentru Piranha V

Blindat ASCOD echipat cu turelă UT-30Mk2 (FOTO: Umbrela Strategica)

Producătorul transportoarelor Piranha V, General Dynamics European Land Systems (GDELS), a venit la expoziția BSDA 2022 cu o mașină de luptă pentru infanterie ASCOD echipată cu turelă fabricată în România de Elbit Systems pentru blindatele Piranha V ale Armatei Române.

Vehiculul șenilat ASCOD prezentat la BSDA a fost echipat cu o turelă tip UT-30Mk2, care dispune de un tun de 30 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm, un lansator de rachete antitanc Spike și sistem de protecție activă APS Iron Fist.

Piesele pentru turela UT-30Mk2 sunt realizate la Elmet Bacău, o filială a Elbit Systems, fiind apoi asamblate la fabrica Elbit din Măgurele. Ulterior, turelele sunt livrate Uzinei Mecanice Bucureşti, unde sunt montate pe blindatele Piranha V.

Designul modular al platformei ASCOD permite dezvoltarea de variante cu diverse roluri, de la tancuri ușoare sau medii la mașini de luptă pentru infanterie, ori transportoare pe șenile și diverse vehicule specializate. Platforma poate fi echipată cu o varietate de turele de la diverși producători, putând fi înarmată cu tunuri de la calibrul 25 mm la 125 mm, obuziere de 155 mm, ori lansatoare de rachete antitanc ghidate. De asemenea, vehiculele pot transporta până la 11 persoane, indiferent de turelă.

Blindate dezvoltate pe baza platformei ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development) mai sunt utilizate de alte trei țări, toate din Europa: Austria (vehicule cunoscute drept Ulan), Spania (Pizarro) și Marea Britanie (Ajax).

Mașină de luptă a infanteriei, program esențial de înzestrare pentru Armata Română

România are în dotare zeci de mașini de luptă a infanteriei MLI-84M “Jderul”, o variantă autohtonă a blindatelor sovietice BMP-1, produse la fabrica de armament MFA Mizil între 1984 și 1991, și modernizate în 1995.

În contextul eforturilor de modernizare a Armatei Române, în aprilie 2021, comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament au aprobat solicitarea MApN privind inițierea a zece noi programe de înzestrare, printre care și “Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile”.

Momentan nu este clar dacă Ministerul Apărării caută să achiziționeze noi mașini de luptă ori doar vrea să modernizeze MLI-84.

Variante de blindate ASCOD (FOTO: GDELS)
Blindat ASCOD echipat cu turelă UT-30Mk2
Transportor blindat Piranha V echipat cu turelă UT-30Mk2
Blindat ASCOD (FOTO: GDELS)
Blindat ASCOD (FOTO: GDELS)
Blindat ASCOD (FOTO: GDELS)