ApărareȘtiri

BREAKING. Spania va trimite șase avioane Eurofighter în România pentru misiuni de poliție aeriană în perioada februarie-martie 2021

Eurofighter (EJÉRCITO DEL AIRE)

Spania va participa în perioada februarie-martie 2021 cu șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon la misiuni de poliție aeriană în România și zona Mării Negre, informează cotidianul El Pais.

Este prima dată când Spania ia parte la operațiuni aeriene în zona Mării Negre, după ce în ultimii ani a trimis în mai multe rânduri avioane de luptă pentru misiuni de poliție aeriană în spațiul statelor baltice.

Un detașament format din șase avioane Eurofighter și 130 de membri ai Forțelor Aeriene Spaniole vor fi dislocați pentru două luni la baza Mihail Kogălniceanu, de unde vor executa misiuni de poliție aeriană alături de aparatele F-16 și MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române.

Apărarea aeriană a întregului flanc sudic al NATO este coordonată de la Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejón de Ardoz (Spania), aflat sub comanda generalului spaniol Fernando de la Cruz Caravaca.

Spania plănuise să participe la misiuni de poliție aeriană în România încă de anul acesta, dar planurile au fost întârziate din motive tehnice.

Detașamentul care va fi trimis în România provine din Escadrila 11 a aviației spaniole, cu sediul la baza Morón de la Frontera (Sevilla), potrivit publicației ABC.

În acest moment, începând din septembrie și până în decembrie, misiunile de poliție aeriană în țara noastră sunt executate de șase avioane de luptă CF-188 Hornet ale Canadei.

Misiunile de Poliția aeriană îmbunătățită a NATO fac parte din Măsurile de asigurare ale Alianței, introduse în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.