ApărareȘtiri

Brazilia achiziționează un lot suplimentar de drone Hermes 900 de la Elbit. Țara utilizează și Hermes 450, UAS propus și României

Elbit Systems Hermes 900 UAS (FOTO: Forca Aerea Brasileira)

Forțele aeriene braziliene vor achiziționa alte două drone Hermes 900 de la Aeroeletronica (AEL) Sistemas, filiala din țara sud-americană a Elbit Systems. Firma israeliană a fost selectată să participe și la programul de înzestrare a Armatei României cu sisteme aeriene fără pilot(UAS ) înarmate și neînarmate, propunând drona Hermes 450 și variantele sale, inclusiv Watchkeeper.

Potrivit contractului, compania va livra Braziliei cele două drone și piese de schimb, iar durata contractului este de 16 luni, se arată într-un comunicat de presă emis de Elbit Systems pe 5 ianuarie.

Începând din 2011, aviația braziliană utilizează o flotă mixtă de drone Hermes 900 și Hermes 450 de la Elbit Systems pentru a îndeplini o serie de misiuni, inclusiv operațiuni de securitate internă, inclusiv în acțiuni de combatere a traficului de droguri, dar și pentru a monitoriza defrișările ilegale în pădurea amazoniană.

Sistemul UAS Hermes 900 poate efectua misiuni comune alături de drone Hermes 450, fiind coordonate de la același post de comandă și aceiași piloți.

La fel ca Hermes 450, dronele Hermes 900 pot fi echipate și cu patru rachete antitanc Rafael Spike, potrivit Potrivit Institutul Regal de Servicii Unite pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI). Presa internațională relatează că Forțele Aeriene ale Israelului ar fi dotat drone Hermes 450 cu rachete antitanc Hellfire.

Dronele Hermes 900, care au fost selectate până în prezent de 12 țări din întreaga lume, dispun de sisteme avansate și poate fi configurat pentru diverse misiuni. Aeronavele fără pilot de acest tip pot transporta o sarcină utilă de până la 350 de kilograme, (inclusiv senzori EO/IR/Laser, COMINT/COMMJAM, ELINT, sisteme pentru misiuni de căutare & salvare etc) și pot rămâne în aer până la 36 de ore.