ApărareȘtiri

Bombardiere rusești, monitorizate deasupra Mării Negre de două avioane românești MiG-21 Lancer

MiG-21 Lancer (RoAF)

Două bombardiere strategice rusești Tupolev Tu-22, escortate de două aparate Su-27, au fost monitorizate în cursul zborului deasupra bazinului pontic de avioane ale celor trei țări NATO riverane la Marea Neagră, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

“Marți, 19 mai, avioane din România, Bulgaria și Turcia, care efectuau misiuni NATO de poliție aeriană, au fost lansate din cauza activității aeriene rusești, aproape de spațiul aerian NATO. La început, două avioane MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române au decolat în timp ce două bombardiere rusești, însoțite de două avioane de vânătoare Su-27, se îndreptau către spațiul aerian românesc. MiG-21-urile nu s-au apropiat de aeronavele ruse, ci le-au monitorizat în timp ce se îndreptau spre sud la câteva mile în largul coastei”, se afirmă într-un mesaj postat de Comandamentul Aerian Aliat al NATO pe Facebook.

On Tuesday, 19 May NATO Air Policing jets from Romania, Bulgaria and Turkey were launched due to Russian air activity…

Gepostet von NATO Allied Air Command am Mittwoch, 20. Mai 2020

“Întrucât își continuau zborul în apropiere de spațiul aerian al NATO, avioane de vânătoare MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare au decolat, patrulând la câteva mile distanță de avioanele rusești. Mai târziu, aeronavele rusești s-au îndreptat spre est, îndreptându-se spre spațiul aerian turcesc. Avioane de vânătoare F-16 ale Forțelor Aeriene ale Turciei au fost lansate de două ori pentru a monitoriza zborul [aparatelor rusești] de-a lungul coastelor sudice ale Mării Negre înainte de a se îndrepta spre nord”, se precizează în mesaj.

De la începutul lunii martie, Rusia și-a intensificat zborurile în apropierea spațiului aerian NATO, mai mult de zece avioane ruse fiind interceptate în cursul unor incidente separate în nordul Atlanticului, Marea Norvegiei, Marea Baltică și Alaska.

Potrivit generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, scopul acestor zboruri efectuate de aviația militară rusă este acela de a cartografia contururile zonelor NATO acoperite de radar a NATO, cât și de a testa timpii și tehnicile de răspuns ale alianței.

“Testează timpii și tehnicile de răspuns. Fac asta în jurul Mării Negre, precum și în Atlantic și în regiunea baltică”, a declarat generalul american pentru The Irish Times, în luna martie,