ApărareȘtiri

Bombardier B-52 Stratofortress al aviației americane, interceptat de un avion rusesc Su-27 deasupra Mării Baltice

Bombardier B-52H Stratofortress și un avion de realimentare în zbor KC-136 Stratotanker (USAF)

Un avion rusesc de vânătoare Suhoi Su-27 a fost trimis să intercepteze, deasupra Mării Baltice, un bombardier B-52H Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA, a anunțat, luni, Centrul Național de Control în domeniul Apărării din Rusia, citat de agențiile locale de știri.

Sistemul rus de control aerian din zona Mării Baltice a detectat o țintă în spațiul aerian internațional, care se îndrepta spre spațiul aerian suveran al Rusiei.

„Un avion de luptă Su-27 din cadrul aviației Flotei Baltice a fost trimis pentru a identifica ținta aeriană și a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse”, a precizat centrul.

Echipajul avionului Su-27 a identificat ținta aeriană ca fiind un bombardier B-52H Stratofortress al Forțelor Aeriene ale SUA și l-a escortat deasupra Mării Baltice.

Avionul rus de luptă s-a întors în siguranță la baza sa după ce aeronava americană a schimbat cursul, îndepărtându-se de spațiul aerian al Rusiei.

Rusia și țările NATO, în special SUA, se acuză reciproc că efectuează misiuni aeriene de recunoaștere în apropierea frontierelor adverse în Europa, în special în zona pontică și baltică, dar și în zona arctică și în Oceanul Pacific.

Avioane de bombardament B-52H au survolat, luni, toate cele 30 de țări NATO într-o singură zi, zburând alături de aeronave militare din peste douăzeci de țări aliate, inclusiv din România.

Misiunea, denumită „Operation Allied Sky”, a avut rolul de a demonstra angajamentul comun față de solidaritatea NATO, îmbunătățește disponibilitatea și oferă oportunități de instruire care vizează îmbunătățirea interoperabilității între aliații NATO.