InfrastructurăȘtiri

Bode (Transporturi): Ne trebuie un procent mai mare din PIB pentru infrastructură, acum alocăm 0,6%

Trans INFO

România are nevoie de alocarea unui procent mai mare din PIB pentru infrastructură, în prezent acestui domeniu fiindu-i atribuit doar 0,6 %, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Astăzi avem 0,6% din PIB alocat pentru investiţii de infrastructură. Dacă vrem să avem o infrastructură pusă la punct atunci trebuie să alocăm un procent mult mai mare din PIB pentru infrastructură. (…) este foarte important să vedem ce parteneriate putem încheia cu instituţii financiare care să ne acorde împrumut, pentru că România trebuie să îşi permită să se împrumute suficient ca să poată să îşi dezvolte infrastructura. Dezvoltarea infrastructurii înseamnă dezvoltarea economiei”, a spus marți seară, la B1TV, ministrul Transporturilor.

În următorul deceniu, doar pentru infrastructura rutieră sunt necesare 41 de miliarde de euro, a precizat Bode.

“Evaluările noastre arată că în următorii 10 ani România are nevoie pe toate modurile de transport, rutier, feroviar, aerian şi naval, de investiţii de 77,9 miliarde de euro, din care 41 de miliarde doar pentru infrastructura rutieră. Este un calcul fundamentat ştiinţific pe tot ceea ce are nevoie România, pornind de la nevoi, pornind de la axele principale, de la coridoarele secundare, de la interconectarea acestor coridoare, de la axele frontaliere, tot ceea ce are nevoie Româna în următorii 10 ani se ridică la aproximativ 80 de miliarde de euro”, a detaliat ministrul Transporturilor, preluat de Agerpres.