ApărareȘtiri

BlueSpace Technology a finalizat proiectarea șasiului VLAH, prima mașină de luptă blindată 4×4 care va fi produsă în România

Foto: BlueSpace Technology Oficial

Compania BlueSpace Techonology a anunțat marți că a finalizat proiectarea șasiului VLAH, prima mașină de luptă blindată 4×4 care va fi produsă în România.

”VLAH (Vehicul de Luptă Autonom Hidramat) este un mijloc de luptă de ultimă generație pe care îl dezvoltăm împreună cu partenerii de la compania Zetor Engineering”, se precizează într-un comunicat trimis Umbrela Strategică. Compania a făcut publice, în premieră, schemele șasiului. 

(Șasiu Vlah, BlueSpace Techonology)

”Lucrăm deja la designul caroseriei, avem câteva opțiuni spectaculoase, dar prioritatea la acest moment este să avem un șasiu care să răspundă perfect cerințelor fixate. După finalizarea studiului de fezabilitate, pregătirea tuturor documentațiilor 1D, 2D și 3D, urmează efectuarea testelor funcționale pentru sașiul celui mai important produs al nostru, prima mașină de luptă blindată 4×4 care va fi produsă în România”, a declarat fondatorul BlueSpace Technology, Constantin Pintilie, citat în comunicat.

Vehiculul este proiectat conform noii strategii naționale de apărare. Conform studiului de fezabilitare, principalele componente constructive ale șasiului sunt de la producători consacrați din Europa: motorul MTU 4R 106 de la Mercedes, transmisia automată ZF 8AP 1200S și cutia de transfer ZF VG750/400 de la ZF Friedrichshafen AG, osiile ADS AX60LP- HP de la Advanced Design Solution s.r.o. 

”VLAH este destinat în primul rând industriei de apărare din România, fiind creat cu un avantaj major: producție și asamblare finală la nivel local, ceea ce se traduce prin costuri de achiziții mai mici. Pentru echiparea cu tehnologii viitoare, va exista posibilitatea de a se adăuga un motor electric pentru a crea o mașină hibridă și, în același timp, silențioasă iar securitatea echipajului va fi asigurată prin creșterea mobilității și îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a situației de pe câmpul de luptă cu ajutorul unor senzori integrați”, a mai comunicat compania. 

Proiectul VLAH a început în 2022 și are termen de finalizare în 2024.

BlueSpace Technology este o companie integral românească, fondată în 2016, singurul producător privat de echipamente TEMPEST din Europa de Est și singura companie acreditată NATO.

În Romania, BlueSpace Technology este lider de piață în ceea ce privește realizarea și integrarea poligoanelor de tragere de interior și exterior.

BlueSpace Tech face diferența prin ”capacitatea proprie de producție, de cercetare și dezvoltare, ceea ce oferă flexibilitate, rapiditate și expertiză dedicată găsirii celor mai bune soluții pentru: ecranare electromagnetică, aplicații software, soluții de inginerie, radio și telecomunicații”.