ApărareȘtiri

Blinken, despre sursa instabilității în regiunea pontică: Nu NATO a poziționat forțe în Moldova împotriva voinței populației țării

Presupuși militari ruși acționând clandestin în Ucraina (Wikimedia Commons)

Sursa instabilității în regiune pontică este Rusia, nu NATO, a explicat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a menționat în acest sens că Moscova a invadat Ucraina și Georgia, iar în Republica Moldova sunt prezente trupe rusești, nu din țări NATO, se arată într-un document publicat pe site-ul Departamentul de Stat.

“Rusia a ridicat o serie de probleme de securitate europeană în declarațiile sale publice și în documentele pe care le-a prezentat. Dar să fim foarte, foarte clari despre asta: nu NATO a invadat Ucraina; nu NATO a invadat Georgia; nu NATO a poziționat forțe în Moldova împotriva voinței poporului său. Toate acestea sunt lucruri, printre multe altele, pe care Rusia le-a făcut în ultimii ani”, a afirmat șeful diplomației americane în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său german, Annalena Baerbock, pe 5 ianuarie.

“În ultimele două decenii, Rusia este cea care a invadat țările vecine; a intervenit în alegerile electorale din alte țări; a folosit arme chimice pentru a încerca să asasineze oponenții guvernului și a făcut acest lucru pe pământ străin; a încălcat acordurile internaționale de control al armelor; s-a retras din mecanismele de consolidare a încrederii și de transparență convenite de mult timp”, a adăugat Blinken, care a completat că aceste chestiuni urmează să fie discutate în săptămânile următoare în cadrul negocierilor cu Moscova.

Oficialul american a precizat că SUA sunt gata să asculte preocupările Rusiei, menționând, totuși, că Washingtonul are propriile sale preocupări, pe care și Moscova trebuie să le asculte.