ApărareȘtiri

VIDEO. Mai multe tancuri M1 Abrams ale Armatei SUA au executat o misiune de antrenament cu trageri reale la Cincu

Tanc american Abrams M1 (NATO JFC Naples)

Blindate M1 Abrams din Batalionul 2, Regimentul 5 Cavalerie „Lancers”, Brigada 1 blindate (Armored Brigade Combat Team – ABCT) a SUA, au executat săptămâna trecută o misiune de antrenament cu trageri reale la Național de Instruire Întrunită „Getica” (CNII) din Cincu, județul Brașov.

Militarii americani se pregătesc pentru evenimentul Joint Allied Power Demo Day, care face parte din seria de exerciții multinaționale Steadfast Defender 21.

În perioada 20 mai-22 iunie, România, Ungaria, Bulgaria și Portugalia vor fi scena seriei de exerciții militare ”Steadfast Defender 21”, la care participă peste 9.000 de militari. Cel mai important eveniment de instruire în România în cadrul ”Steadfast Defender 21” este „Noble Jump II 21”, în intervalul 19 mai-1 iunie. Exercițiile NATO organizate în România sub umbrela Steadfast Defender 21, au rolul de a testa structura de comandă, pregătirea de luptă și mobilitatea militară a NATO, inclusiv prin desfășurarea în țara noastră a Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), unitatea aliată de intervenție rapidă creată ca răspuns la anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia.

Un detașament din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte ”Dragoslavele” face parte din Forța Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF).

Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), unitatea NATO de intervenție rapidă, a fost creată în anul 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia. Unitatea este pregătită să intervină într-o perioadă de maximum 48 până la 72 de ore de la declanșarea unei crize și include forțe terestre, aeriene și navale.

Turcia a preluat de la 1 ianuarie 2021 conducerea prin rotație a Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care mai include și forțe terestre, aeriene, navale și speciale Albania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.

Alte exerciții conexe vor avea loc în regiunea Mării Negre în cadrul exercițiilor „Defender Europe 21” și „Saber Guardian 21”, coordonate de Statele Unite.