ApărareȘtiri

Biden promite că va disloca trupe suplimentare în România și Polonia dacă Rusia invadează Ucraina

Vladimir Putin și Joe Biden în 2011 (Valery Sharifulin/TASS)

Statele Unite vor trimite mai multe trupe statelor membre ale NATO din Europa de Est, inclusiv Polonia sau România, dacă Rusia va ataca Ucraina, a declarat președintele american Joe Biden, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit The Military Times.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că SUA nu-și vor retrage trupele din fostele țări sovietice pentru a reduce tensiunile cu Rusia, care s-au accentuat în ultimele luni pe fondul comasării de trupe rusești în apropierea granițelor cu Ucraina.

„Nu staționa permanent”, a indicat Biden, continuând că SUA „vor crește efectiv prezența militară în Polonia sau România, etc., dacă [Rusia] acționează, pentru că avem obligația sacră prin articolul 5 [din carta NATO] de a apăra acele țări, ele fac parte din NATO”, a afirmat Biden.

Președintele american a afirmat că SUA sunt „foarte îngrijorate” cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina și crede că Vladimir Putin nu vrea un război total în Ucraina. Biden și-a exprimat părerea că Rusia se pregătește să ia măsuri în privința Ucrainei, însă nu crede că președintele rus a luat o decizie finală.

Liderul american a sugerat că va limita accesul Rusiei la sistemul bancar internațional dacă va invada Ucraina.

Comentariile lui Biden au fost făcute la doar câteva ore după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken – aflat într-o vizită la Kiev – a acuzat Rusia că plănuiește să disloce noi trupe în plus față de cei peste 100.000 de militari pe care i-a desfășurat de-a lungul graniței cu Ucraina și a sugerat că numărul s-ar putea dubla „într-o perioadă relativ scurtă”. Blinken nu oferit mai multe detalii, însă Rusia a trimis recent un număr nespecificat de trupe din Siberia în Belarus pentru exerciții militare programate luna viitoare.

Totodată, nave de desant ale Flotei ruse din Marea Baltică par să se îndrepte spre Marea Neagră, acțiune care ar crește și mai mult presiunea asupra Ucrainei, care se teme că Rusia ar putea să încerce să ocupe portul strategic Odesa.