ApărareIntelligenceȘtiri

Benny Gantz: Turcia, la fel ca Iranul, „destabilizează regiunea”/Apartenența Ankarei la NATO complică problema

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a afirmat că regimul de la Ankara, la fel ca cel de la Teheran, destabilizează regiunea și subminează eforturile de pace, însă problema cu Turcia este una foarte complicată, deoarece este țară membră NATO, relatează site-urile de știri Ynet și i24 News.

De asemenea, el a cerut comunității internaționale să exercite presiuni asupra Turciei pentru a o convinge să-și schimbe atitudinea.

Afirmațiile lui Benny Gantz contrastează cu poziția adoptată de Guvernul de la Ierusalim, care în general evită să atace public Ankara, cu care are relații comerciale și diplomatice, în pofida poziției pro-palestiniene a guvernului turc din ultimul deceniu.

La începutul săptămânii, în cadrul unei conferințe video cu jurnaliștii arabi din țările din Golf, Benny Gantz a descris Turcia și Iranul ca „negând promovarea păcii și sprijinind agresivitatea în regiune”. Ambele state musulmane au criticat dur acordurile de normalizare a relațiilor cu Israelul, semnate recent de Emiratele Arabe Unite și Bahrain, considerându-le ca „o trădare a cauzei palestiniene”.

Denunțând acțiunile Turciei în nordul Siriei și estul Mediteranei, precum și intervenția acesteia în Libia și legăturile sale cu militanții palestinieni din organizația Hamas, ministrul Apărării a afirmat că toate acestea “erodează stabilitatea”.

“În mod clar, problema Turciei este foarte complicată, deoarece face parte din NATO”, a subliniat Benny Gantz.

“Prin urmare, trebuie să folosim toate opțiunile pe care le avem la dispoziție și să încercăm să influențăm Ankara prin intermundiul presiunii internaționale”, a conchis ministrul.

Opinia ministrului Gantz nu este singulară în rândul liderilor israelieni. Potrivit serviciilor de informații din Israel, Ankara s-a transformat într-o amenințare și o provocare pentru statul evreu, una care o depășește chiar și pe cea iraniană.

Publicația britanică The Times a relatat recent că directorul general al agenției israeliene de spionaj Mossad, Yossi Cohen, a afirmat, într-o conversație secretă cu omologii săi din mai multe țări arabe, că, pe lângă amenințarea reprezentată de Iran, se conturează și o altă amenințare.

“A avut loc o întâlnire în urmă cu aproximativ 20 de luni, în care a dezvăluit o altă agendă: «Puterea iraniană este fragil㻓, ar fi spus Yossi Cohen omologilor din Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, “«însă amenințarea reală vine din partea Turciei»“.

Turcia și Israelul au fost aliați până în urmă cu un deceniu, însă, după 2010, relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat, iar regimul Erdogan a început să susțină inamici declarați ai Israelului, cum ar fi organizația islamistă Hamas din Fâșia Gaza.

În noiembrie, Ankara a semnat un acord cu guvernul libian din Tripoli și a început să trimită arme și mercenari sirieni în Libia. Unul dintre scopurile acestei mișcări este acela de a bloca un proiect de gazoduct care ar lega Israel de Cipru și Grecia, ocolind apele turcești.

Turcia, la fel ca Iranul, încearcă să se folosească de cauza palestiniană pentru a câștiga influență în lumea musulmană. Alături de Hamas, regimul de la Ankara pare să încurajeze un conflict religios împotriva Israelului, relatează The Jerusalem Post.