ApărareȘtiri

Belgienii au pierdut contractul pentru întreținerea avioanelor F-16 ale aviației SUA în Europa în favoarea unei firme din Polonia

Avioane F-16 ale SUA (DVIDS Hub/USAF)

Compania belgiană Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques (SABCA) a pierdut contractul pentru întreținerea celor aproximativ 80 de aparate F-16 dislocate de aviația SUA în Europa. Presa belgiană speculează că decizia Pentagonului de a acorda contractul unei firme poloneze ar putea fi una motivată de considerații politice, în contextul în care Polonia este unul dintre principalii clienți ai industriei de apărare din Statele Unite, relatează publicația La Libre, citând L’Echo.

Belgienii, care asigură mentenanța flotei europene de F-16 a aviației SUA de douăzeci de ani, fuseseră inițial selectații drept câștigători, la începutul acestui an, însă în urma unei contestații, Pentagonul a decis să revizuiască decizia și să acorde contractul asocierii dintre furnizorul de servicii aviatice AAR Government Services din SUA, o companie olandeză și firma poloneză Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A (WZL 2). Majoritatea lucrărilor urmează să fie executate la uzina WZL 2 din Bydgoszcz, Polonia.

În luna iunie, Wojskowe Zakłady Lotnicze No. 2 SA și Lockheed Martin au semnat un nou acord de cooperare privind întreținerea avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Poloneze.

Contractul, în valoare de 365 de milioane de dolari, prevede executarea de lucrări de întreținerea programată și neprogramată a aparatelor, un program de extindere a duratei de viață a aeronavelor de 8.000 până la 12.000 de ore de zbor și asistență tehnică pentru toate avioanele F-16 dislocate de aviația SUA din Europa.

Evenimentul pare să fie conectat cu o altă știre publicată luna trecută – firmă poloneză PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin, a fost selectată să producă „componente esențiale” pentru toate noile avioane de luptă F-16V Block 70/72.

Exemplu pentru România?

Statele Unite este principalul furnizor de armament ai Forțelor Armate Poloneze, Varșovia achiziționând o gamă largă de produse de la industria de apărare americană, de la sisteme antiaeriene Patriot la sisteme de artilerie reactivă HIMARS ori avioane de luptă F-16 și F-35. Având în vedere valoarea ridicată a achizițiilor militare poloneze din SUA, Guvernul de la Varșovia a purtat negocieri îndelungate cu Washingtonul pentru a obține condiții avantajoase pentru industria autohtonă, astfel că numeroase firme poloneze produc componente în cooperare cu americanii.

În cazul țării noastre, Aerostar Bacău și Romaero sunt printre puținele companii românești majore implicate în întreținerea și dezvoltarea echipamentelor militare achiziționate din Statele Unite. Mentenanță pentru aeronavele F-16 ale aviației române este realizat de compania Aerostar Bacău. Totodată, firma din Bacău a fost desemnată să realizeze și procesul de modernizare a avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care vor fi aduse la standardul M6.XR, cu ajutorul echipamentelor și pachetului software furnizate de SUA.