ApărareIntelligenceȘtiri

Belarus: Acreditările mai multor jurnaliști occidentali au fost suspendate

Acreditările de presă ale mai multor jurnaliști occidentali au fost suspendate de Ministerul de Externe din Belarus și chiar și corespondentul agenției ruse de presă TASS a fost prins la mijloc.

Ivan Kolyganov, corespondentul TASS, a fost reținut duminică în Minsk, însă a fost eliberat de autorități după verificarea identității sale.

Potrivit TASS, trei corespondenți ai agenției au fost reținuți în cursul acestei săptămâni, dar au fost eliberați după verificarea documentelor.

De asemenea, Ministerul de Externe de la Minsk a suspendat acreditările mai multor jurnaliști, inclusiv de la canalul ARD TV și grupul media Deutsche Welle din Germania, grupul media britanic BBC, dar și de la organizațiile media americane Associated Press, Reuters, France Presse, Radio Liberty.

Belarusul este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste izbucnite în urma scrutinului prezidențial, câștigat la un scor neverosimil de Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.

Opoziția contestă rezultatul, afirmând că au fost înregistrate numeroase cazuri de fraudă electorală, astfel că zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta. În replică, forțele de securitate au intervenit în forță pentru a reprima manifestațiile, mai mulți protestatari fiind răniți sau uciși.

Președintele de la Minsk a acuzat Statele Unite, NATO și Europa că orchestrează protestele din Belarus.

Liderul de la Minsk, care weekend-ul trecut a apărut îmbrăcat într-o vestă antiglonț și înarmat cu o pușcă Kalashnikov, a ordonat armatei să se pregătească de luptă, sugerând că ar putea trece la măsuri de reprimare mult mai brutală.

Înainte de alegerile din 9 august, inamicul Belarusului în viziunea lui Lukașenko era Rusia, însă, după ce regimul de la Minsk a obținut sprijin militar din partea Moscovei, inamicul a devenit Occidentul.

În ultimele zile, Vladimir Putin a indicat că Rusia este dispusă să intervină cu forțe de securitate în Belarus pentru a salva regimul Lukașenko.

NATO și UE au solicitat Rusiei să se abțină de la o intervenție în Belarus împotriva protestatarilor antiguvernamentali.