ImportantInfrastructură

BEI poate da 6 miliarde de euro pentru tehnologii cu dublă utilizare, civilă și militară

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat vineri că va oferi o finanţare mai mare pentru tehnologiile cu dublă utilizare, civilă şi militară, în ideea de a sprijini reînarmarea europeană în faţa Rusiei, în conformitate cu o solicitare recentă venită din partea statelor membre, informează AFP, citată de Agerpres.

BEI dispune de o anvelopă de şase miliarde de euro până în 2027, pentru împrumuturi în favoarea dezvoltării de produse cu dublă utilizare, precum drone sau vehicule care, în anumite versiuni, pot fi introduse pe câmpul de luptă.

Până acum BEI trebuie să se asigure că minimum jumătate din veniturile pe care mizează dintr-un anumit proiect vor proveni dintr-o utilizare în scopuri civile, pentru ca acel proiect să fie eligibil de a beneficia de finanţare din partea sa. Această limită urmează să fie eliminată,

Datorită acestei relaxări, va putea fi accelerată deblocarea celor şase miliarde de euro pentru apărare.

De asemenea, este avută în vedere o extindere a accesului la împrumuturile BEI pentru IMM-urile care activează în domeniul apărării, în condiţiile în care până acum acestea erau complet excluse. În paralel, vor fi înfiinţate un ghişeu unic şi un grup de lucru pentru a accelera procedurile.