ApărareȘtiri

Batalionul multinațional de geniu Tisa, în care sunt și militari ucraineni, va acționa pe tot cursul inferior al Dunării

Militarii Batalionului multinaținal Tisa la Blonde Avalanche 2019 - tisameb.mil.hu

Batalionul multinațional de geniu Tisa, format în urmă cu două decenii de România, Ungaria, Slovacia și Ucraina, își va extinde activitatea pe tot cursul inferior al Dunării, respectiv o suprafață de 1075 de kilometri, de la Baziaș la Marea Neagră.

Discuțiile despre mărirea zonei de responsabilitate datează din 2013, România semnând în martie 2022, prin locțiitorul șefului SMAp protocolul de amendare a acordului constitutiv al batalionului. Proiectul de lege pentu ratificarea protocolului este considerat o prioritate legislativă și deschide calea procesului de ratificare națională.

Batalionul s-a format în 2002, cu militari din România, Slovacia, Ucraina și Ungaria, misiunea sa de bază fiind asigurarea asistenței pentru populația civilă locală și participarea la eliminarea pagubelor în caz de dezastru în bazinul de recepție al râului Tisa.

La solicitare, batalionul participă la limitarea consecințelor unui dezastru natural sau în locul unde poate exista un pericol iminent de producere al unui dezastru natural. Structura este formată dintr-un comandament multinațional și contingente naționale.

Camera Deputaților este prina cameră sesizată, proiectul de lege având un aviz pozitiv de la Comisia pentru Apărare și un aviz pozitiv de la Comisia pentru Politică Externă.