ApărareȘtiri

BAE Systems va furniza echipamente și suport tehnic pentru avioanele de luptă F-16 din peste 25 de țări până în 2031

Avion de luptă F-16 (OGMA)

Subsidiara americană a companiei britanice BAE Systems a câștigat un contract, în valoare de până la 600 de milioane de dolari, pentru furnizarea de echipamente și asigurarea de servicii de suport tehnic pentru avioanele de luptă F-16 din peste 25 de țări, se arată într-un comunicat al firmei.

Contractul de tip livrare nedefinită/cantitate nedefinită contract (IDIQ), atribuit de către Forțele Aeriene ale SUA pe 25 martie, include prestarea de servicii de instruire, asistență tehnică și furnizarea de echipamente de testare specializate și peste 1.200 de echipamente pentru mai mulți clienți internaționali care utilizează avioane de luptă F-16, printre care se numără și România.

„BAE Systems este lider mondial în dezvoltarea de produse specializate pentru sisteme de testare pentru F-16. De asemenea, gestionăm întreaga paletă de echipament de suport necesare pentru a asigura disponibilitatea aeronavei pentru aviația SUA și forțele aliate”, a declarat Meg Redlin, director în cadrul BAE Systems.

Procesul de dezvoltare și gestionare a echipamentelor se va desfășura la fabrica BAE din Fort Worth, Texas.

BAE Systems Inc. a fost implicată și în achiziția de către România de arme, echipamente și sprijin pentru avioanele F-16 cumpărate de țara noastră la mâna a treia din Portugalia.

Potrivit celei mai recente ediții a anuarului World Air Forces, realizat de prestigioasa publicație Flight International, Lockheed Martin F-16 este de departe cel mai numeros avion de luptă la nivel mondial, în acest moment fiind operaționale aproape 2.917 de aparate de zbor de acest fel, fiind în dotarea forțelor aeriene din Statele Unite și alte 25 de țări, inclusiv România.

În vara anului trecut, firma Aerostar Bacău a fost desemnată oficial Centru de Mentenanță pentru avioanele multirol F–16 din dotarea aviației române.