ApărareȘtiri

Avizarea și dezbaterea modificării Legii pensiilor militare de stat a fost prelungită de Senat

Foto: MApN Oficial

Biroul Permament al Senatului a decis  să prelungească termenul pentru avizarea și dezbaterea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, act normativ care include și prevederi referitoare la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Decizia a fost luată în urma solicitării Comisiei juridice a Senatului, care a considerat că proiectul se încadrează în categoria legilor de complexitate deosebită și a cerut ca termenul de dezbatere și adoptare să se prelnngească de la 45 la 60 de zile

Senatul este prima Cameră sesizată. Pentru acest proiect de lege, inițiat de guvern, s-a aprobat în luna ianaurie o procediră de urgență.

Conform proiectului de lege, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Proiectul specifică tipurile de venituri care nu se includ în baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare. De asemenea, Ministerul Muncii a propus modificarea bazei de calcul a pensiei militare pentru personalul care s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate și a făcut precizări pentru pensiile militare ale personalului care a exercitat o funcţie de demnitate publică.

MApN este co-inițiator al proiectului de lege aflat la Senat.