ApărareȘtiri

Avion NF-5 al aviației turce, prăbușit în provincia Konya/Pilotul a decedat

Avion NF-5 al Turkish Stars (acrobaticteams.net)

Un avion NF-5 al echipei de acrobații aeriene din cadrul Forțelor Aeriene Turce s-a prăbușit miercuri în provincia Konya din centrul Turciei, în cursul unui zbor de antrenament, relatează agenția de știri Anadolu.

O postare pe contul de Twitter al Ministerului Apărării Naționale de la Ankara menționează că un avion NF-5 s-a prăbușit miercuri, în jurul orei locale 14:15, în cursul unui zbor de antrenament. Momentan nu se cunosc cauzele producerii tragediei soldate cu decesul pilotului.

Începând din 1987, Turcia a achiziționat, la mâna a doua, peste 200 de avioane ușoare de luptă F-5A/B Tiger II și NF-5A/B Freedom Fighter, însă majoritatea au fost retrase din uz în ultimii ani. În acest moment, Forțele Aeriene Turce dispun de aproximativ 12-16 de aparate de zbor versiunile NF-5A/B Freedom Fighter, modernizate după anul 2010, care sunt în continuare folosite echipa de acrobații aeriene Turkish Stars, informează The Aviationist.

Northrop Corporation a fabricat peste 2.000 de avioane ușoare de luptă de tip F-5 în perioada 1959–1987, iar peste 400 dintre aceste sunt în continuare operaționale în rândul forțelor aeriene din țări de pe întreg globul.