ApărareȘtiri

Avioanele spaniole Eurofighter au efectuat prima misiune de interceptare a unor aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al României

Aeronave Eurofighter, din cadrul detașamentului spaniol dislocat la Mihail Kogălniceanu, au efectuat joi, 4 martie, prima misiune de interceptare a unor aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al României, se arată într-un comunicat al Comandamentului Aerian Aliat.

Pe data de 4 martie, la orele prânzului, radarele NATO au înregistrat două aparate neidentificate în spațiul aerian internațional din sudul Mării Negre, care se îndrepta spre spațiul aerian românesc. Centrul NATO de Operațiuni Aeriene Combinate, de la Torrejón, Spania, a trimis aparatele Eurofighter staționate în România pentru a intercepta cele două aeronave.

„În timpul misiunii de alertă, aeronavele noastre Eurofighter au identificat două avioane militare rusești Su-30 care zburau cu transponderele închise și fără un plan de zbor, care nu comunicau cu controlul civil al traficului aerian”, a declarat locotenentul colonel José Enrique Hernández Medel, comandantul detașamentului spaniol de la baza aeriană Mihail Koglaniceanu.

„Echipajul meu a efectuat această primă misiune de alertă în mod profesionist sub controlul tactic al Centrului Român de Control și Raportare. Au monitorizat aeronavele rusești, demonstrând capacitatea NATO de a răspunde rapid situațiilor care apar în apropierea spațiului aerian al Alianței”, a adăugat oficialul spaniol.

Aeronavele Eurofighter au revenit la baza Mihail Kogălniceanu după ce avioanele rusești s-au îndepărtat de spațiul aerian aliat, îndreptându-se spre nord-est.

Șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Spaniole au fost dislocate în februarie la baza Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită, în zona Mării Negre, sub comanda NATO, alături de aviația românească.

Contigentul trimis în România, care provine din Escadrila 11 a Forțelor Aeriene Spaniole, va staționa în țara noastră până la finalul lunii martie.

Misiunile de Poliția aeriană îmbunătățită a NATO fac parte din Măsurile de asigurare ale Alianței, introduse în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.