ApărareȘtiri

Avioanele de luptă Typhoon ale aviației britanice au revenit în România

Avioane britanice Eurofighter Typhoon (RAF)

Patru avioane de luptă Typhoon ale aviației regale britanice (RAF) au aterizat miercuri, 30 martie, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, urmând ca, în următoarele patru luni, aeronavele britanice să efectueze, alături de militarii români, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (eAP) sub comandă NATO, informează Forțele Aeriene Române.

În țara noastră a sosit și un detașamentul britanic, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic), care deservesc avioanele de luptă.

Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a britanicilor, după cele executate în 2017, 2018 și 2021. În cursul prezenței britanice de anul trecut, locțiitorul pentru operații al șefului Forțelor Aeriene Regale Britanice, Mareşal al Aerului Gerry Mayhew, a vizitat România, sosind în țara noastră la bordul unui avion de luptă Typhoon.

Totodată, în urma invaziei ruse în Ucraina, avioane de luptă F-35 și Typhoon FGR4 ale Forțelor Aeriene Regale Britanice au  patrulat în spațiul aerian NATO deasupra Poloniei și României, au anunțat Forțele Aeriene Regale Britanice.

Britanicii înlocuiesc detașamentul italian, format din opt avioane Eurofighter,  sosit  în luna decembrie pentru misiuni de poliție aeriană.