ApărareȘtiri

Avioanele de luptă Eurofighter ale aviației germane au revenit în România

Trei avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale aviației germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, urmând ca, în următoarele trei săptămâni, aeronavele germane să efectueze, alături de militarii români și italieni, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (eAP) sub comandă NATO, informează Forțele Aeriene Române și cele Germane.

Cele trei aeronave au decolat joi după-amiază de la baza Neuburg an der Donau din sud-estul Germaniei și au ajuns în România după un zbor de două ore.

Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, provine din Escadronul 74 Tactic al Forțelor Aeriene Germane.

„Poliție Aeriană Întărită Sud este un element important pentru creșterea interoperabilității și capacitatea de a oferi sprijin eficient aliaților NATO, dacă este necesar”, a explicat colonelul Gordon Schnitger, comandantul Escadronului 74 Tactic.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment și un detașament de 140 de militari italieni, cu patru Eurofighter, care executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) în România și zona pontică.

Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului trecut, alături de avioane similare ale aviației britanice. Cu această ocazie, șeful aviației germane, Ingo Gerhartz, în vârstă de 55 de ani, a pilotat un avion de luptă Eurofighter Typhoon din Germania până la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

În contextul agravării recente a tensiunilor între Rusia și Occident pe tema Ucrainei, țările NATO au decis să consolideze prezența militară aliată pe Flancul estic.