ApărareȘtiri

Avioanele de antrenament M-346 ale aviației poloneze, certificate de USAF pentru instruirea piloților de F-16 și F-35

Avion de antrenament M-346 (Leonardo)

Instrucția pe avioanele poloneze de antrenament M-346 Bielik este acum considerată echivalentă cu cea executată la bordul avioanelor T-38C ale USAF, astfel că viitorii piloți polonezi de F-16 și F-35 nu vor mai trebui să meargă în SUA pentru antrenament.

Mai mult, datorită certificării, pe viitor, piloții din Romania, Slovacia, Bulgaria și poate chiar Ucraina vor putea fi pregătiți în Polonia.

Certificarea confirmă că Școala de pregătire pentru zbor a Forțelor Aeriene Poloneze din Deblin îndeplinește condițiile pentru pregătirea piloților de F-16 și F-35 până la nivelul Introduction to Fighter Fundamentals (IFF).

Procedura de certificare a avut loc la sfârșitul anului trecut în Deblin și a durat o săptămână.

O echipă formată din mai mulți piloți americani a venit la Deblin și a verificat cu atenție modul în care se desfășoară antrenamentele, a declarat maiorul Pil. Mariusz Fischer, instructor de M-346 Bielik.

Certificarea sistemului de antrenament de la Bieliki este o piatră de hotar în ceea ce privește clădirea unui sistem de pregătire pentru piloții de avioane de luptă, deoarece cel puțin unii din viitori aviatori se vor putea antrena în Polonia, și nu peste ocean ca înainte, a afirmat ofițerul polonez.

Este, de asemenea, o șansă pentru Deblin să devină un centru de pregătire pentru piloții din țările din regiunea noastră a Europei, cum ar fi Slovacia, Bulgaria, România, și poate și Ucraina. Datorită certificatului, țările care nu intenționează să-și extindă propria infrastructură de formare își vor putea pregăti piloți în Polonia, a mai explicat maiorul Fischer, citat de publicația Polska Zbrojna și portalul Shephard Defense.

Instructorul a subliniat că, deși inspecția a dat rezultate foarte pozitive, partea americană a indicat că un elementul care trebuie îmbunătățit este acela al numărului de simulatoare.

Potrivit Shephard Defense Insight, până la sfârșitul anului 2022, Forțele aeriene poloneze vor avea o flotă de 16 avioane M-346, lucru ce va permite finalizarea procesului de modernizare a flotei poloneze de antrenament pentru aviație de luptă.