ApărareȘtiri

Avioane românești și din alte țări NATO au monitorizat și interceptat aeronave rusești deasupra Mării Negre și a Balticii

Un pilot spaniol de F-18 urmărește o aeronavă rusească care zboară deasupra Mării Baltice, fără să respecte reglementările internaționale de siguranță aeriană (Spanish Air Force)

În ultimele patru zile, avioanele de luptă NATO au fost trimise să monitorizeze și să intercepteze aeronave rusești care zburau în apropierea spațiului aerian al Alianței, deasupra Mării Baltice și a Mării Negre, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat.

Radarele NATO au depistat o serie de aeronave neidentificate deasupra Mărilor Baltică și Neagră. Ca răspuns, Centrele de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) ale NATO de la Uedem (Germania) și Torrejón (Spania) au ordonat decolarea avioanelor de luptă aliate care efectua serviciul de poliție aeriană în zonele vizate.

Astfel, în regiunea Mării Negre, aeronave de luptă românești și britanice au fost trimise pentru a identifica aparatele care se apropiau de spațiul aerian aliat. Deasupra Mării Baltice, avione de luptă din Polonia, Danemarca, Franța și Spania au intervenit în mai multe rânduri pentru a proteja spațiul aerian aliat.

Adesea, aeronavele militare rusești nu transmit un cod transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu transmit un plan de zbor și nu comunică cu controlorii de trafic aerian, aceste lucuri putând pune în pericol traficul aerian civil, afirmă NATO.

Aeronavele rusești interceptate nu au pătruns în niciun moment în spațiul aerian al Alianței, iar interceptările au fost efectuate într-o manieră sigură.