ApărareȘtiri

FOTO: Aviația israeliană efectuează exerciții de transport aerian la mică înălțime în România

Avion de transport C-130 al aviației israeliene (FOTO: Israeli Air Force)

Aviația israeliană efectuează exerciții militare de transport aerian, cu accent pe zboruri în zone necunoscute, la mică înălțime, pe timp de zi și noapte, informează publicația The Times of Israel.

Avioane de transport C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Israeliene au sosit duminică, 3 iulie, în România pentru exercițiul numit „Blue Sky”, au transmis oficialii militari israelieni.

În cadrul exercițiului, militarii israelieni se vor antrena într-o variate de scenarii de luptă pe teritoriul inamic.

De asemenea, piloții vor practica navigația și aterizările într-o zonă cu o topografie cu care aceștia nu sunt familiarizați.

Exercițiul a fost planificat în prealabil conform programului de antrenament pe anul 2022, au precizat oficiali militari israelieni.

„Antrenamentul pe cerul României reprezintă o oportunitate de a ne provoca pe noi înșine, de a ne îmbunătăți și a deveni mai puternici, dincolo de frontierele Israelului. Acesta este un exercițiu important și semnificativ pentru sistemul de transport greu și Forțele Aeriene, care ne permite să ne consolidăm capacitățile și competențele operaționale”, a declarat generalul de brigadă Gilad Keinan, comandantul bazei Nevatim din sudul Israelului.

România găzduiește de mai mulți ani exerciții la care participă forțe militare israeliene. În 2006, Israel şi România au semnat un acord pentru desfășurarea unor exerciții militare comune, documentul fiind reînnoit în 2009.

În 2015, un avion C-130J al aviației israeliene a efectuat un zbor pe distanță lungă, pornind din Israel și survolând Grecia, Bulgaria și România.

În 2018, o echipă medicală dintr-o unitate de elită a Forțelor Aeriene Israeliene a luat parte la un exercițiu de evacuare medicală în România, simulând transportul de răniți din țara noastră înapoi în Israel, cu ajutorul unui avion de transport C-130, transformat într-un „spital zburător”.

Din nefericire, antrenamentele nu au fost lipsite de accidente, inclusiv tragice. În iulie 2010, în timpul uneia dintre primele ediții ale exercițiului Blue Sky 2010, un elicopter israelian de transport tip Sikorsky CH-53 s-a prăbușit în masivul Bucegi, provocând decesul a șase militari israelieni și unul român, potrivit Agerpres.

Logo-ul exercițiului Blue Sky 2022 (FOTO: Israeli Air Force)
Avioane de transport C-130 ale aviației israeliene (FOTO: Israeli Air Force)
Avion de transport C-130 ale aviației israeliene (FOTO: Israeli Air Force)