IntelligenceȘtiri

Austria a expulzat un diplomat rus suspectat de implicare într-un caz de spionaj industrial

Austria a anunțat luni că a expulzat un diplomat rus despre care se crede că ar fi fost implicat într-un caz de spionaj industrial, informează Le Figaro, citând presa locală.

“Putem confirma că un diplomat rus a fost expulzat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Austria. “Comportamentul său încalcă Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, a adăugat el.

Cotidianul austriac Kronen Zeitung a relatat că un diplomat rus va trebui să părăsească Austria până la 1 septembrie pentru că “a făcut spionaj economic timp de mai mulți ani cu ajutorul unui cetățean austriac într-o companie de înaltă tehnologie”. Suspectul a refuzat să colaboreze cu anchetatorii, invocând faptul că se bucură de imunitate diplomatică. Potrivit cotidianului, aceasta este “prima dată când un diplomat rus a fost declarat persona non grata” în Austria.

Ambasada Rusiei la Viena a reacționat luni pe Twitter, afirmând că este “scandalizată de decizia autorităților (austriece), care dăunează relațiilor constructive” între cele două țări. Reprezentanța diplomatică rusă la Viena a avertizat că această măsură nu va rămâne fără răspuns din partea Moscovei.

Deși membră a Uniunii Europene, Austria a reușit să-și păstreze relații bune cu Rusia, fiind chiar una dintre cele câteva țări UE care au refuzat să expulzeze diplomați ruși ca urmare a tentativei de asasinare a fostului spion Serghei Skripal.

Este pentru a doua oară anul acesta când presupuse acțiuni de spionaj ale Moscovei în Austria ajungă pe prima pagină a ziarelor internaționale.

În iunie, un colonel austriac în retragere a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru spionaj. Cetățeanul austriac s-a aflat în legătură cu un ofițer de legătură rus timp de mai multe decenii. Potrivit rechizitoriului, pe parcursul a aproximativ 25 de ani, colonelul a transmis Moscovei informații referitoare la sistemele de armament și forțele armate austriece.

Momentan nu este clar dacă cele două cazuri sunt legate.