ApărareȘtiri

Atlantic Resolve: SUA trimit Brigada 1 Aviație de Luptă în Europa, inclusiv în România

Elicoptere AH-64 Apache (U.S. Army)

Brigada 1 Aviaţie de Luptă va sosi în luna aprilie în Europa, inclusiv în România, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, au transmis Forțele Terestre ale SUA.

Majoritatea echipamentului și personalului va staționa în Germania, însă vor fi subunități dislocate și în România, Polonia și Letonia.

Unitatea din cadrul Diviziei 1 Infanterie a SUA, cu sediul la Fort Riley (Kansas), va înlocui Brigada 101 Aviaţie de Luptă din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată, care este prezentă în spațiul european de la sfârșitul lunii iunie. În această perioadă, brigada 101 Aviație de Luptă a participat la misiuni de antrenament alături de forțe din țări aliate și partenere, inclusiv la exercițiul de trageri cu sisteme de artilerie reactivă HIMARS și LAROM, care s-a desfășurat în România în luna noiembrie.

Brigada 1 de Aviație de Luptă (poreclită “Demon Brigade”) cuprinde aproximativ 2.000 de militari, cu aproximativ 50 de elicoptere UH-60 and HH-60 Black Hawk, 10 CH-47 Chinook, 25 de aparate de atac AH-64 Apache și 1.800 de vehicule și echipamente de sprijin.

Timp de nouă luni, unitatea va servi drept componenta de aviație a Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa, urmând să sprijine forțele americane în cadrul misiunilor de antrenament alături de aliați și parteneri.

“Brigada Demon este încântată de rotația înapoi în Europa”, a declarat colonelul Bryan Chivers, comandantul Brigăzii 1 de Aviație de Luptă. “Așteptăm cu nerăbdare să consolidăm parteneriatul nostru de lungă durată cu aliații și partenerii noștri, reafirmând angajamentul Statelor Unite față de NATO”, a adăugat ofițerul american.

Unitatea a mai fost prezentă pe teritoriul european și în perioada februarie-noiembrie 2019, perioadă în care militarii brigăzii au zburat aproximativ 14.000 de ore și au participat la nouă exerciții de mare amploare în Europa, informează publicația Star and Stripes.

În cursul prezenței sale în Europa, brigada va sprijini și forțele aliate și partenere în cadrul celui mai amplu exercițiu NATO din acest an: „Defender-Europe 2021”. Potrivit locotenent-generalului american Christopher Cavoli, șeful Comandamentul Forțelor Terestre Americane în Europa și Africa, punctul focal al aplicației din acest an va fi regiunea Europei de Sud-Est – în mod particular România și Bulgaria.

Anual, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, aproximativ 6.000 de militari americani sunt dislocați în Europa, prin rotație, timp de nouă luni. În acest moment în Europa mai este prezentă și o altă mare unitate americană: Brigada 1 blindate (Armored Brigade Combat Team – ABCT) din cadrul Diviziei 1 Cavalerie (SUA).

Operațiunea Atlantic Resolve consolidează pregătirea, sporește interoperabilitatea și îmbunătățește legăturile dintre forțele militare aliate și partenere prin intermediul unor exerciții multinaționale de antrenament pe continentul european.

Creată în 2014, ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014, amploarea operațiunea a crescut constant cu scopul reasigurării aliaților din Flancul Estic al NATO.