ApărareȘtiri

Armistițiul din nord-vestul Siriei, marcat de noi confruntări sângeroase între forțele siriene și turcești

Sursa: Turkey Ministry of National Defence, Twitter

Acordul de încetare a focului în nord-vestul Siriei, negociat între Rusia și Turcia, a intrat în vigoare vineri, însă încleștările între forțele siriene și turcești au continuat și după negocierea armistițiului, informează publicațiile Le Figaro și The Guardian.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au anunțat joi că armistițiul va intra în vigoare la miezul nopții de joi spre vineri; cele două părți ajungând la un acord de încetare a focului după câteva săptămâni de violențe în provincia siriană Idlib, în urma cărora aproape un milion de persoane și-au părăsit locuințele și s-au îndreptat spre frontiera turcă.

Vineri dimineață, Ministerul Apărării de la Ankara a anunțat că a executat un atac împotriva forțelor siriene, după ce doi militari turci au fost uciși în provincia Idlib, în urma unui incident în cursul căruia trupele guvernamentale siriene au deschis focul. Potrivit autorităților turce, 21 de militari sirieni au decedat, iar două piese de artilerie și două lansatoare de rachete au fost distruse, informează cotidianul The Guardian, citând presa turcă de stat.

Conform textului acordului, Rusia și Turcia vor efectua, începând cu 15 martie, patrule comune pe autostrada M4, o axă crucială care traversează regiunea siriană Idlib. Va fi prima dată când rușii și turcii patrulează împreună în această zonă.

Moscova și Ankara au planificat, de asemenea, să înființeze un „coridor de siguranță” pe ambele părți ale acestei autostrăzi și o zonă tampon de 12 kilometri lățime în total. Parametrii care definesc această zonă vor fi definiți în termen de șapte zile, conform textului.

Intensificarea luptelor din Idlib a generat tensiuni diplomatice între Rusia, principalul aliat al regimului sirian, și Turcia, care a intervenit în sprijinul insurgenților, existând astfel riscul unei confruntări directe între Ankara și Moscova, care s-au impus ca fiind ca actori internaționali principali în conflictul sirian.