ApărareȘtiri

Armenia susține că un avion azer Su-25 a fost doborât deasupra regiunii Nagorno-Karabakh/Azerbaidjanul neagă

Suhoi Su-25 (TASS)

Ministerul Apărării de la Erevan a anunțat luni că forțele separatiste armene din Nagorno-Karabakh au doborât o aeronavă azeră Su-25, însă regimul de la Baku neagă informațiile în acest sens. Teoretic, începând de sâmbătă, în zonă este în vigoare un armistițiu, care însă nu pare să fie respectat de beligeranți.

“Forțele aeriene Azerbaijan operează avioane de luptă Su-25 de-a lungul frontierei cu sprijinul aerian al avioanelor de vânătoare F-16 ale Forțelor Aeriene din Turcia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării din Armenia, Shushan Stepanyan, potrivit postului public de radio de la Erevan.

“Unitățile de apărare aeriană ale armatei din Artsakh au doborât un avion de atac Su-25 din direcția de nord-est”, a completat oficialul armean.

Momentan nu există informații despre soarta piloților avionului care ar fi fost doborât.

La rândul său, Azerbaidjanul a negat informațiile despre presupusa doborâre a unui avion de luptă Su-25 în regiunea disputată.

Informația privind doborârea unui avion de atac azer este o minciună flagrantă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Azerbaidjan, colonelul Vagif Dargahli, citat de agenția Trend News Agency.

Azerbaidjanul are 12 avioane de atac Suhoi Su-25, în timp ce Armenia are la dispoziție 9 astfel de aeronave.

Încleștările între forțele separatiste armene din Nagorno-Karabakh și armata azeră au continuat și luni dimineață, în pofida armistițiului umanitar decretat sâmbătă.

Beligeranții și-au pasat responsabilitatea pentru inițierea ostilităților și au revendicat succese spectaculoase pe câmpul de luptă, dar neverificabile din surse independente. Prin urmare, realitatea de pe teren rămâne neclară.

Potrivit Erevanului, acesta este al doilea incident de la reluarea ostilităților între azeri și armeni în care un aparat de tip Su-25 este doborât.

La finalul lunii septembrie, autoritățile de la Erevan au transmis că un avion multirol turcesc de tip F-16 ar fi doborât o aeronavă de atac Suhoi Su-25 a Armeniei, însă atât Turcia, cât și Azerbaidjanul, au negat informațiile în acest sens.