ApărareȘtiri

Armata vrea să acopere un deficit de peste 400 de rezerviști voluntari până pe 21 ianuarie

Foto: Arhiva

Armata are un deficit de peste 400 de rezerviști voluntari pe care încearcă să-l acopere  printr-o campanie de recrutare care se va desfășura până pe 21 ianuarie.

Concret, sunt disponibile  444 de locuri de rezervişti voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea.

Conform ultimelor modificări ale Statutului rezerviștilor voluntari, despre care Umbrela Strategică a scris anul trecut, aceștia vor primi la indemnizația de instalare în plus gradațiile și solda de comandă,, la care se adaugă solda gradului deținut.

De asemenea, remunerația pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni s-a mărit la 30 la sută din solda de funcție.

S-a eliminat și obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare și selecție, în situația în care cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

S-a abrogat prevederea prin care rezerviștilor voluntari le încetează  contractul când pleacă în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 de zile, dar și obligativitatea prezentării la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidență militară (care se va face pe timpul participării la instruire).

Ultima formă a statutului permite cadrelor militare, soldaților , gradaților profesioniști care se află în primul an după trecerea în rezervă să se poată încadra ca rezerviști voluntari fără parcugerea probelor de selecție.