ApărareȘtiri

Armata ucraineană folosește artileria într-un mod mult mai profesionist decât rușii – general american

Obuzier american M777 (US Army)

Rușii, deși au un avantaj semnificativ în numărul de sisteme de artilerie, apelează la bombardamente masive, fără a obține neapărat vreun efect în plan militar, în timp ce Armata ucraineană utilizează tehnici de artilerie mult mai bune cu un efect semnificativ asupra rușilor, a declarat generalul Mark Milley, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Statelor Unite, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

“Rușii folosesc artileria asupra pozițiilor ucrainene, dar și asupra populații civile și a zonelor urbane. Conform estimărilor publice, aproximativ 20.000 de civili ucraineni au fost uciși”, a afirmat oficialul militar american, pe 15 iunie, după reuniunea Grupului de Contact pentru Asistență Militară pentru Ucraina.

“Așadar, rușii utilizează doar bombardamente masive fără să obțină neapărat un efect militar. Ucrainenii, pe de altă parte, folosesc tehnici de artilerie mult mai bune și au un efect destul de notanil asupra rușilor”, a explicat generalul Milley, adăugând că “probabil, rușii au pierdut, în procente, undeva între 20 până la 30 la sută din forța lor de blindate”.

“Așa că ucrainenii duc o luptă foarte eficientă din punct de vedere tactic, atât cu bombardamente, cât și cu manevre. Iar acest lucru este semnificativ”, a subliniat generalul american.

Oficialul a precizat că SUA și țările aliate au furnizat Ucrainei echipament necesar pentru înzestrarea a 12 batalioane de artilerie, inclusiv o jumătate de milion de proiectile de artilerie pentru obuziere calibru 155 mm.