ApărareȘtiri

Armata ucraineană a pierdut numeroase piese de artilerie occidentală din cauza dificultăților cu întreținerea lor – mass-media

Obuzier american M777 (US Army)

Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut un număr mare de piese de artilerie primite din țările occidentale din cauza dificultăților legate de întreținerea lor, a transmis jurnalistul Shashank Joshi de la săptămânalul britanic The Economist.

Potrivit jurnalistului, o parte din piesele de artilerie au trebuit să fie trimise înapoi în Polonia pentru reparații.

„Am aflat recent un lucru interesant. Ucraina pierde multă artilerie din cauza întreținerii precare – unele au trebuit să fie trimise înapoi în Polonia pentru reparații”, se arată într-un mesaj postat de jurnalist pe contul său de Twitter.

Joshi a adăugat că „Ucraina stăpânește echipamentul occidental mult mai rapid decât se așteptau unii, dar nu fără dificultăți”.

Ucraina a primit recent obuziere tractate și autopropulsate din mai multe țări occidentale, inclusiv Statele Unite (M777), Germania (Panzerhaubitz 2000), Polonia (AHS Krab), Franța (CAESAR), Slovacia (Zuzana 2).

Pe lângă problema cu întreținerea echipamentelor de fabricație occidentală, jurnaliștii de la New York Times au relatat că Ucraina primește arme sofisticate mai repede decât reușesc militarii săi să învețe să le utilizeze.

„Ucrainenii sunt dornici să utilizeze echipamente occidentale, dar este nevoie de pregătire pentru a le întreține”, a spus Michael Kofman, directorul pentru studii ruse la Center for Naval Analyses, un institut de cercetare din Arlington, Virginia.

Analiștii avertizează că situația pare similară cu abordarea eronată a Statelor Unite privind echiparea armatei afgane cu echipamente sofisticate pe care afganii nu au putut să le întrețină în lipsa unui sprijin logistic masiv din partea Washingtonului.

Statele Unite și alte țări NATO au pregătit militarii armatei ucrainene în anii dinaintea războiului, deși nu cu privire la unele dintre armele avansate pe care le trimit acum. În momentul invaziei ruse, în Ucraina erau peste 150 de consilieri militari americani, dar aceștia au fost retrași.

Pentru a evita o confruntare mai directă cu Rusia, administrația Joe Biden a refuzat până acum să trimită consilieri militari înapoi în Ucraina pentru a ajuta la instruirea forțelor ucrainene, în schimb, s-a bazat pe programe de antrenament în afara țării.

În multe cazuri, unii soldații ucraineni au învățat singuri cum să folosească unele arme, inclusiv sistemele portabile antitanc NLAW, folosind videoclipuri și cu multă practică, a declarat sergentul Andriy Mykyta, un membru al poliției ucrainene de frontieră

„Dar există tipuri de arme pe care nu le poți învăța din intuiție: rachete sol-aer, artilerie și unele echipamente”, a explicat Mykyta. „Așadar avem nevoie de cursuri formale”, a adăugat el.